Θεαματικό ράλι για τα ομόλογα του ευρώ

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 16:04
UPD:16:59
EPA/MATTEO BAZZI

Την καλύτερη τους ημέρα για τον μήνα Οκτώβριο βιώνουν σήμερα τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση να βρίσκεται μία ανάσα από το 1%, την ώρα που και τα ελληνικά καλπάζουν από ρεκόρ σε ρεκόρ. Συνολικά οι κρατικοί τίτλοι της Ευρωζώνης εμφανίζονται «ασταμάτητοι», με τις τιμές να οδηγούνται συνεχώς σε νέα υψηλά και το κόστος δανεισμού να υποχωρεί αισθητά.

Παράγοντες αβεβαιότητας όπως οι παλινωδίες στο Brexit, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας, αλλά και τα ανησυχητικά δεδομένα για την πορεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας  εξακολουθούν να στρέφουν μαζικά τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Τα ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας έχουν δε το πλεονέκτημα ότι προσφέρουν ακόμη άκρως ελκυστική απόδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη όχι μόνο του πυρήνα, αλλά και της περιφέρειας. 

Αν και η Κομισιόν ζητεί, όπως ήταν αναμενόμενο, εξηγήσεις από την ιταλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2020, έχει δώσει «σήμα» πως χρειάζονται μεν διορθωτικές κινήσεις, αλλά η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ δεν είναι πια «πρόβλημα» και «πηγή ανησυχίας».

Με τις σφοδρές κόντρες με τις Βρυξέλλες να αποτελούν παρελθόν και την εμπιστοσύνη των επενδυτών να αποκαθίσταται, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου κάνει νέα βουτιά επτά μονάδων βάσης, στο 1,02%. 

Tην ίδια ώρα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησε στο νέο ιστορικό ναδίρ του 1,27%, ενώ εκείνη του γερμανικού δεκαετούς σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης, στο -0,38%. Με πτώση επίσης τεσσάρων μονάδων βάσης, η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς είναι στο 0,25%. Ακόμη χαμηλότερα στο 0,2% από 0,24% χθες είναι η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού. Τα πορτογαλικά ομόλογα έλαβαν ισχυρή ώθηση από την επανεκλογή του Αντόνιο Κόστα, καθώς η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών έχει πείσει όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τις αγορές με το οικονομικό της σχέδιο. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα