Διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς Γαλλίας - Ιταλίας ζητεί η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει «κινδύνους απόκλισης» από τους ευρωπαϊκούς κανόνες
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 12:29
UPD:13:05
REUTERS/YVES HERMAN

Δευκρινίσεις από την Γαλλία και την Ιταλία για τα σχέδια προϋπολογισμού τους για το 2020, ζήτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπ, επικαλούμενη «κινδύνους απόκλισης» από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Παρίσι και Ρώμη έλαβαν σχετικές επιστολές του Eυρωπαίου Eπιτρόπου αρμόδιου για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις που απευθύνονται στο Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και τον Ιταλό ομόλογό του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι αντίστοιχα.

Προειδοποιήσεις έλαβαν επίσης η Φινλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο, που έχουν υποβάλλει μη ολοκληρωμένα σχέδια, καθώς είχαν πρόσφατα εκλογές.

Η επιστολή στην Ιταλία ήταν αναμενόμενη, αλλά αναλυτές υπογραμμίζουν ότι δεν προβλέπεται να οδηγήσει σε μία νέα σφοδρή αντιπαράθεση όπως αυτή που είχαμε πέρυσι ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες. «Το ιταλικό σχέδιο δεν συνάδει με το στόχο για τη μείωση του δημόσιου χρέους το 2020» επισημαίνεται. Ωστόσο προ ημερών ο Πιέρ Μοσκοβισί είχε σχολιάσει πως το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού «θέλει δουλειά», αλλά απέχει πολύ από το να θεωρείται «πρόβλημα». 

Όσο για την περίπτωση της Γαλλίας, έχουμε να κάνουμε με ένα σχέδιο που προβλέπει να διατηρηθούν αμετάβλητα τα δημοσιονομικά μεγέθη έναντι αιτήματος της Ε.Ε. για βελτίωση κατά 0,6 ποσοστιαία μονάδα. Και εδώ όμως ο συμβιβασμός θεωρείται σχεδόν δεδομένος. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα