ΜcKinsey: Oι τράπεζες κινδυνεύουν να γίνουν «υποσημείωση της ιστορίας»

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 15:51
UPD:15:54

Περισσότερο από το 50% των τραπεζών ανά τον κόσμο είναι υπερβολικά αδύναμες για να επιβιώσουν σε μία νέα μεγάλη κρίση. Η δραματική προειδοποίηση έρχεται από την McKinsey στην τελευταία έκθεσή της για τον κλάδο, από την οποία και προκύπτει ότι μεγάλος αριθμός πιστωτικών ιδρυμάτων όχι μόνο εμφανίζουν κινδύνους βιωσιμότητας, με τα κόστη να αυξάνονται ταχύτερα από την απόδοση ιδίων κεφαλαίων, αλλά και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στον αλματώδη ανταγωνισμό από τους τεχνολογικούς κολοσσούς που εισέρχονται στο χώρο. 

Η λύση σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων βρίσκεται στην καλύτερη ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, στην ανάθεση δευτερευόντων δραστηριοτήτων, αλλά και στη συνένωση δυνάμεων, δηλαδή στις συγχωνεύσεις. 

«Πιστεύουμε ότι είμαστε στο τέλος του οικονομικού κύκλου και οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε τολμηρές κινήσεις γιατί δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση» αναφέρει η McKinsey, προειδοποιώντας: «Στο τέλος του κύκλου κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να εφησυχάζει».

Κατά τη δεκαετία που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είδαμε ένα κύμα καινοτομίας στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το οποίο έφερε τις τράπεζες αντιμέτωπες με οξύτατο ανταγωνισμό από νεοφυείς επιχειρήσεις fintech, αλλά και από τους κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ, όπως είναι η Apple και η Alphabet.

Oι τράπεζες ακόμη εξετάζουν το πώς θα αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση. Με εξαγορά μικρών νεοεισερχόμενων, με δικές τους επενδύσεις ή με έναν νέο στρατηγικό εταίριο. Ορισμένες έχουν επιδιώξει πλήρη αναμόρφωση, αλλά η προσπάθεια είναι δύσκολη- εν μέρει επειδή τα ταλέντα προτιμούν να κατευθύνονται στις μεγάλες τεχνολογικές παρά στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. 

Σύμφωνα με τη μελέτη οι τράπεζες διέθεσαν μόνο το 35% των κονδυλίων πληροφορικής-τεχνολογίας για την καινοτομία, ενώ οι fintechs δαπάνησαν περισσότερο από το 70%. Το μεγάλα αυτό χάσμα πυροδοτεί, σύμφωνα με την McKinsey, τον κίνδυνο οι τράπεζες να μείνουν τόσο πίσω τελικά στη μάχη του ανταγωνισμού, ωστε να καταλήξουν «μία υποσημείωση της ιστορίας». 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα