Έρχεται έκτακτη «ένεση» στις επιχειρήσεις

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 10:09
UPD:12:31
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με το δημοσιονομικό κενό του 2020 να έχει  «κλείσει» και τις εκκρεμότητες στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς να έχουν περιοριστεί, ξεκλειδώνει τελικά η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 139 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, η οποία έχει εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.   

Δεν είναι γνωστό ακόμη ποια μορφή θα λάβει η «ένεση» αυτή, αν θα πρόκειται δηλαδή για φορο- ελάφρυνση ή κάτι άλλο, που θα έρθει να δώσει ανάσες στο επιχειρείν ή με ποια κριτήρια θα χορηγηθεί.  Το υπουργείο Οικονομικών ζυγίζει διάφορα σενάρια. Όπως είπε ο υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, θα διευκρινιστεί η μορφή της ενίσχυσης μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό ούτε στον προϋπολογισμό του 2019 ούτε στον προϋπολογισμό του 2020. 

Όπως γράφει σήμερα η «Ν», μετά και τις αλλαγές που ενσωματώθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο εστάλη χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυβέρνηση και θεσμοί έχουν συμφωνήσει. Οι αλλαγές οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο την κοστολόγηση των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. 

Εν τω μεταξύ, παραμένουν δύο μεγάλες εκκρεμότητες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Οι επιπτώσεις θα «μετρηθούν» μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου στα μέσα Νοεμβρίου. Οι βασικές εκκρεμότητες είναι οι εξής: 

1. Οι επιπτώσεις από την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Προς το παρόν, ο προϋπολογισμός του 2020 δεν έχει καμία πρόβλεψη, ενώ αρμόδιο στέλεχος ξεκαθάρισε χθες ότι πρώτα θα γίνει η νομοθέτηση των αλλαγών από το υπουργείο Εργασίας και μετά θα αποτυπωθούν οι εκτιμήσεις για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις. 

2. Οι συνέπειες από την πιθανή αλλαγή χρήσης των ANFAs και των SMPs. Με τον υφιστάμενο ορισμό, το κονδύλι (το οποίο μέσα στο 2020 αναμένεται να φτάσει στο 1,2 δισ. ευρώ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για το χρέος. Τον Δεκέμβριο θα ξεκαθαρίσει αν θα μπορεί να χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πόροι και για τις επενδύσεις, κάτι που θα έχει και δημοσιονομικό αντίκτυπο. 

naftemporiki.gr

   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα