Συνέντευξη Τύπου Γ. Αλογοσκούφη για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής

Προτάσεις και για τη συνταγματική αναθεώρηση σε χθεσινή του συνέντευξη
Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2006 11:26

Τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης θα αναλύσει σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Ισως μάλιστα εξειδικεύσει και την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα, η οποία θα προβλέπει πολύ μικρές αυξήσεις.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι οι αυξήσεις που θα δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους, να ισχύσουν και για τους εργαζόμενους στις Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, όπου το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών και κυρίως στις ζημιογόνες. Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι υψηλότερες από των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων.

Χθες, σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή της Κυριακής», ο κ. Αλογοσκούφης περιέγραψε το πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής για το 2006, ενώ κατέθεσε και τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο υπουργός αναφέρεται στις δύο μεγάλες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για φέτος, που είναι η εφαρμογή και η απόδοση των μεταρρυθμίσεων που θεσμοθετήθηκαν την περασμένη χρονιά, καθώς και η εξυγίανση σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Ο υπουργός Οικονομίας ανακοινώνει οτι εντός των ημερών, θα συγκαλέσει τις Διυπουργικές Επιτροπές Αποκρατικοποιήσεων ΔΕΚΟ και Συμπράξεων για να πάρει αποφάσεις, ενω σημειώνει οτι καταρτίζονται ήδη νέοι κανονισμοί εργασίας σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ, με στόχο τις περικοπές των προνομίων.

Οπως προαναφέρθηκε, ο κ.Αλογοσκούφης στη συνέντευξή του σημειώνει πως η κατεύθυνση που έχει δοθεί στις ΔΕΚΟ είναι οι αυξήσεις στους μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με αυτές του στενού δημόσιου τομέα δηλαδή στα όρια του πληθωρισμού. Σημειώνει επίσης πως οι συνταξιούχοι φέτος θα πάρουν μεγαλύτερες αυξήσεις απο τους μισθωτούς, διότι δεν έχουν τις ωριμάσεις και τις άλλες μισθολογικές προαγωγές.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ.Αλογοσκούφης καταθέτει και τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Συγκεκριμένα εισηγείται να αφαιρεθεί απο τα δικαστήρια η αρμοδιότητα να επιδικάζουν αναδρομικά σε πολίτες για θέματα που αφορούν τη μισθολογική πολιτική. «Πρέπει να προστατεύουμε τη δημοσιονομική διαχείριση απο τέτοιου είδους αποφάσεις», τονίζει ο υπουργός, προσθέτοντας οτι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα αναδρομικά να ανατρέπει τη δημοσιονομική διαχείριση και να δημιουργεί χρέος». Προτείνει επίσης τη θέσπιση νέων συνταγματικών κανόνων για το περιβάλλον, ώστε να μην εμποδίζονται οι επενδύσεις και να υπάρχουν τεράστιες απώλειες.

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Αλογοσκούφης ζητεί να γίνεται με απλή πλειοψηφία καθώς και να αποσυνδεθεί η εκλογή του με την προκήρυξη εκλογών.

Όσον αφορά τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, ο υπουργός θεωρεί αυτή την αλλαγή υπερώριμη, τονίζοντας οτι αυτό που πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση είναι να επιτραπεί να υπάρξουν ξενόγλωσσα, αν θέλουμε να παίξουμε ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και παγκοσμίως. Προτείνει επίσης κοινό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας δημοσίων-ιδιωτικών ΑΕΙ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα