Μαλαισία: Τη μεγαλύτερη άνοδο σε εννέα μήνες σημείωσε η παραγωγή

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2006 11:36

ΜΕ τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, καθώς εταιρείες, όπως η Unisem (M) Bhd. κατασκεύασαν περισσότερα ηλεκτρονικά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση από το εξωτερικό, αναπτύχθηκε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή της Μαλαισίας.

Η παραγωγή σε εργοστάσια, εταιρείες κοινής ωφελείας και ορυχεία, αυξήθηκε 6,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αναθεωρημένη αύξηση του 4,5% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Κατά μέσον όρο οι εννέα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 5%.

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για συσκευές όπως το iPod της Apple Computer Inc. και το παιχνίδι Xbox 360 της Microsoft Corp., αυξάνουν την παραγωγή του τομέα ημιαγωγών της Μαλαισίας, των φορητών υπολογιστών και των σκληρών δίσκων, ευνοώντας εταιρείες όπως η Unisem και η Malaysian Pacific Industries Bhd. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να βοηθήσει την Κεντρική Τράπεζα να επιτύχει τον στόχο πρόβλεψη για ανάπτυξη 5% έως 6% το 2005.

Η οικονομία της Μαλαισίας επιταχύνθηκε στο 5,3% το τρίτο τρίμηνο του 2005 από τα χαμηλότερα επίπεδα τριών ετών του 4,4% το δεύτερο τρίμηνο. Οι εξαγωγές της αυξήθηκαν 11,9% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου στις 4 Ιανουαρίου.

Το ενδεκάμηνο του 2005 η παραγωγή αυξήθηκε 4%, καθώς η παραγωγή ηλεκτρονικών σημείωσε άνοδο 5,9% και των και η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 4,4%. Η παραγωγή των μεταλλουργιών σημείωσε άνοδο 0,3% την ίδια χρονική περίοδο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα