Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2006 11:15

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της Rio Tinto Plc και της Total SA. Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών, ο χαλκός έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ στην Κίνα και ο χρυσός άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών.

Οι μετοχές της Nokia Oyj, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των μετοχών των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Στα ύψη έφθασαν οι μετοχές της Adecco SA, μετά την προσφορά της για την αγορά γραφείου απασχόλησης στη Γερμανία.

Ο Dow Jones Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,3%, φθάνοντας στις 317,92 μονάδες στις 8:26' π.μ. στο Λονδίνο, την Πέμπτη άνοδο μέσα σε έξι συνεδριάσεις και φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2001. Ο Stoxx 50 σημείωνε άνοδο 0,3%. Ο Euro Stoxx, κέρδιζε 0,4%.

Τα συμβόλαια του χαλκού αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στη Σαγκάη, καθώς εικάζεται ότι η εταιρεία Codelco της Χιλής, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής του μετάλλου στον κόσμο, ενδέχεται να προβλέψει έλλειμμα των παγκόσμιων προμηθειών.

Ο χρυσός στην Ασία αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών, καθώς εικάζεται ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό, περιορίζοντας την ελκυστικότητα εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων, όπως τις μετοχές και τα ομόλογα. Ο χρυσός για άμεση παράδοση, σημείωσε άνοδο 0,9%, φθάνοντας στα 544,60 δολ. η ουγγιά.

Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο, καθώς η ένταση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενδέχεται να επηρεάσει τις προμήθειες.

Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, διαπραγματεύθηκε στα 64,43 δολ. το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), σημειώνοντας άνοδο 0,3%. Τα συμβόλαια κινήθηκαν ανοδικά στις 6 Ιανουαρίου, μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, σε ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 64,21 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών. Οι τιμές του πετρελαίου, βρίσκονται 42% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα