BASF: Αρχισε την επιθετική προσφορά της 4,9 δισ. δολ. για την Engelhard

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2006 13:47

ΤΗΝ προσφορά ύψους 4,9 δισ. δολ. σε μετρητά για την απόκτηση της εταιρείας παραγωγής καταλυτών των ΗΠΑ Engelhard Corp., σε μία εμπορική συναλλαγή η οποία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επιθετική εξαγορά αμερικανικής εταιρείας από ευρωπαϊκή, ξεκίνησε η BASF AG, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χημικών στον κόσμο.

Η προσφορά των 37 δολ. ανά μετοχή είναι 23% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Engelhard στις 20 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έκανε την προσφορά της η γερμανική εταιρεία. Η προσφορά ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα της 6 ης Φεβρουαρίου, ώρα Ν. Υόρκης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση που έστειλε η BASF μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της BASF, Juergen Hambrecht, έκανε την πρόταση της εταιρείας του απ ευθείας στους μετόχους της Engelhard, μετά την αποτυχία του να αποσπάσει τη στήριξη τη διοίκησή της. Η εξαγορά θα βοηθήσει την BASF να μειώσει το χάσμα έναντι των ανταγωνιστριών της, DuPont Co. και Dow Chemical Co. στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η Engelhard προμηθεύει με περίπου το 1/3 τους μετατροπείς καταλυτών που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα, μια αγορά για η οποία η BASF εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί πλέον του 5% φέτος, καθώς η κυβέρνηση κάνει ακόμη πιο σκληρούς τους ελέγχους για τη μόλυνση.

Οι μετοχές της ΒASF shares, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 1,9% από την προηγούμενη της ανακοίνωσης του σχεδίου εξαγοράς στις 3 Ιανουαρίου, σημείωναν άνοδο 28 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 64,57 ευρώ η μία σήμερα στις 11:50' π.μ. στη Φραγκφούρτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα