Γ. Αλογοσκούφης: Το 2006 χρονιά εφαρμογής και απόδοσης των μεταρρυθμίσεων

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2006 13:54
UPD:13:55

Το 2006 θα είναι χρονιά εφαρμογής και απόδοσης των μεταρρυθμίσεων τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσίασε τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το νέο έτος.

Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε αταλάντευτο το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% και όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να αποδώσουν, είναι:

- Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ: Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ, με αντικείμενο την εφαρμογή του νέου νόμου για τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς (ν.3429/2005).

- Οι συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα: Η Ειδική Γραμματεία για τις ΣΔΙΤ έχει προετοιμαστεί για την εφαρμογή του νόμου (ν.3389/2005).

- Οι αποκρατικοποιήσεις: Θα εστιαστούν κυρίως στον κλάδο των τραπεζών. Οι προτεραιότητες αφορούν την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο, την πώληση μετοχών της ΑΤΕ και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του 2006 θα συνεχιστεί ο διάλογος για το ασφαλιστικό, θα προωθηθεί ο νόμος για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας φυσικών προσώπων, θα υπάρξει νέο πλαίσιο για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Δ' ΚΠΣ) και θα συνεχιστεί η προσήλωση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Επίσης θα υπάρξουν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως για τη σύσταση θεσμικού οργάνου δημοσιονομικού ελέγχου, το νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου και το νέο πλαίσιο για την ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως συνεχίζουν να αποδίδουν οι ενέργειες ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων. Εως τώρα έχουν υποβληθεί 1.100 αιτήσεις προβλεπόμενου ύψους επένδυσης 2,3 δισ. ευρώ και από αυτές έχουν εγκριθεί 526 επενδύσεις, συνολικού προϋπολογιζόμενου κόστους 817 εκατ. ευρώ, με δημιουργία 3.082 νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη, οι οποίες αποτελούν κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης.

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις εξελίξεις στο δείκτη τιμών του Χρηματιστήριου, παρατήρησε ότι όλοι πρέπει να θυμούνται τι συνέβη το 1999 και το 2000.

Όσον αφορά την εισοδηματική πολιτική ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, θα δοθούν οι μεγαλύτερες δυνατές αυξήσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και τραπεζών, παρατήρησε πως υπάρχει πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών και δεν πρέπει να καθορίζονται οι αποφάσεις μόνο από κάποιο φορέα.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει αποφάσεις δικαστηρίων σχετικά με αναδρομικά υπαλλήλων, είπε ότι όλες οι αποφάσεις που έχουν δημοσιονομικές συνέπειες, θα πρέπει να καθορίζονται από τη Βουλή. Κανείς δεν επιχειρεί να καταργήσει την αυτονομία της Δικαιοσύνης, πρόσθεσε και κατέληξε: «Περιμένετε τις προσωπικές μου απόψεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα