Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2006 13:47

BASF: Αρχισε την επιθετική προσφορά της 4,9 δισ. δολ. για την Engelhard

ΤΗΝ προσφορά ύψους 4,9 δισ. δολ. σε μετρητά για την απόκτηση της εταιρείας παραγωγής καταλυτών των ΗΠΑ Engelhard Corp., σε μία εμπορική συναλλαγή η οποία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επιθετική εξαγορά αμερικανικής εταιρείας από ευρωπαϊκή, ξεκίνησε η BASF AG, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χημικών στον κόσμο.

Η προσφορά των 37 δολ. ανά μετοχή είναι 23% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Engelhard στις 20 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έκανε την προσφορά της η γερμανική εταιρεία. Η προσφορά ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα της 6 ης Φεβρουαρίου, ώρα Ν. Υόρκης, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση που έστειλε η BASF μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της BASF, Juergen Hambrecht, έκανε την πρόταση της εταιρείας του απ ευθείας στους μετόχους της Engelhard, μετά την αποτυχία του να αποσπάσει τη στήριξη τη διοίκησή της. Η εξαγορά θα βοηθήσει την BASF να μειώσει το χάσμα έναντι των ανταγωνιστριών της, DuPont Co. και Dow Chemical Co. στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η Engelhard προμηθεύει με περίπου το 1/3 τους μετατροπείς καταλυτών που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα, μια αγορά για η οποία η BASF εκτιμά ότι θα αναπτυχθεί πλέον του 5% φέτος, καθώς η κυβέρνηση κάνει ακόμη πιο σκληρούς τους ελέγχους για τη μόλυνση.

Οι μετοχές της ΒASF shares, οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατά 1,9% από την προηγούμενη της ανακοίνωσης του σχεδίου εξαγοράς στις 3 Ιανουαρίου, σημείωναν άνοδο 28 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 64,57 ευρώ η μία σήμερα στις 11:50' π.μ. στη Φραγκφούρτη.