Από την έντυπη έκδοση
Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς επί του ελληνικού προϋπολογισμού, καθώς παραμένει ο στόχος να εξαλειφθεί κάθε διαφορά μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα πρέπει να κατατεθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, οι θεσμοί δεν εκφράζουν αντιρρήσεις ούτε επί της κοστολόγησης των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση (σ.σ.: είναι το πακέτο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το κόστος του οποίου έχει ήδη εκτιμηθεί στα 1,2 δισ. ευρώ) ούτε επί του στόχου για ανάπτυξη, ο οποίος έχει τεθεί στο φιλόδοξο (τουλάχιστον με βάση τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία 15ετία) +2,8%.
Επί της ουσίας, οι διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν επί της κοστολόγησης των «αντιμέτρων» που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά.
Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να περάσει στον σχετικό κατάλογο πρόβλεψη για είσπραξη εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου οι δανειστές αρνούνταν τέτοιου είδους προβλέψεις και τώρα μένει να φανεί αν θα γίνει αποδεκτό ότι το μέτρο της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών μπορεί να αποφέρει περισσότερα από 640 εκατ. ευρώ.
Οι συζητήσεις επί των μέτρων είναι συνεχείς, όπως συνεχείς είναι και οι προσαρμογές στον τρόπο εφαρμογής των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί προκειμένου αντίστοιχα να τροποποιείται και η σχετική δημοσιονομική επίδοση. Για παράδειγμα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η υποχρεωτική πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών να μην ισχύσει μόνο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, όπως ισχύει σήμερα (με το επιχείρημα ότι αυτοί οι φορολογούμενοι απολαμβάνουν του αφορολόγητου), αλλά να επεκταθεί και στους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους. Κι αυτό προκειμένου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των φορολογουμένων που θα αισθάνονται την υποχρέωση να συλλέγουν ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να αφαιρείται το 40% των συναλλαγών για την ανακαίνιση των ακινήτων όχι από τον φόρο, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, αλλά από το εισόδημα, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το όφελος για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου σε σύγκριση με το όφελος που προκύπτει εάν η αφαίρεση της δαπάνης γίνεται από τον φόρο.
Εκτός από το θέμα του προϋπολογισμού -και της ανοικτής συζήτησης περίπου δημοσιονομικού κενού που εξακολουθούν να διαγιγνώσκουν οι θεσμοί-, υπάρχουν και άλλα θέματα στην ατζέντα, όπως η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή του «ακριβού» χρέους προς το ΔΝΤ μέσα στον χρόνο, αλλά και η επίτευξη συμφωνίας για την αξιοποίηση των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs μέσα στο 2020 για την τόνωση των επενδυτικών δαπανών (και κατά συνέπεια και της ανάπτυξης).
Επαφές σε ευνοϊκή συγκυρία
Από χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup και σήμερα αναμένεται να έχει σειρά κατ’ ιδίαν συναντήσεων επί των ελληνικών θεμάτων. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συναντηθεί και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Οι σημερινές επαφές του υπουργού Οικονομικών στο Λουξεμβούργο θα γίνουν σε θετικό κλίμα, λόγω της νέας επιτυχημένης εξόδου στις αγορές, αλλά και της έκδοσης εντόκου γραμματίου με αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Υπό αυτό το θετικό κλίμα αναμένεται να επιταχυνθούν και οι προετοιμασίες για να προχωρήσει και η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του κ. Σταϊκούρα με τον κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος έχει και τη σχετική αρμοδιότητα. Οι δανειστές θέλουν να υπάρξει συνέχεια στις θετικές ειδήσεις που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό θα φέρει ακόμη πιο κοντά και την αναβάθμιση της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και την ενσωμάτωση των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου. Επίσης, θα επισκεφθεί τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ), όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο δρ. Βέρνερ Χόγερ, ενώ θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον κ. Ρέγκλινγκ.
Στο κυνήγι μιας αναβάθμισης
Στο μεταξύ, στις 25 Οκτωβρίου, αφού θα έχει κατατεθεί και ο ελληνικός προϋπολογισμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εκδοθεί η έκθεση της Standard and Poor's. Αν μέχρι τότε έχει διαφανεί συμφωνία με τους θεσμούς επί του περιεχομένου του προϋπολογισμού, ειδικά σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και τον στόχο της ανάπτυξης, και αν έχει προκύψει λευκός καπνός όσον αφορά την έγκριση του προγράμματος «Ηρακλής» για τις τράπεζες από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε οι πιθανότητες αναβάθμισης κατά τουλάχιστον μία βαθμίδα θα έχουν αυξηθεί περαιτέρω.