Αρνητικό επιτόκιο στην δημοπρασία 3μηνων εντόκων

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 12:43
UPD:14:06
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Από υψηλή ζήτηση και κυρίως από αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά, χαρακτηρίστηκε η νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας του ελληνικού δημοσίου. 

Μια ημέρα μετά την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, όπου το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 1,5% και οι ποιοτικοί επενδυτές έδωσαν ισχυρό «παρών», οι επενδυτές... πλήρωσαν τη χώρα για να τη δανείσουν για τρεις μήνες. Πρόκειται για ακόμη μία σημαντικότατη ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς. 

Η απόδοση διαμο­ρφώ­θηκε στο -0,02%, καθώς  υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 1,018 δισ. ευρώ, που υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές. Στην αντίστοιχη δημοπρασία του Αυγούστου ο συντελεστής κάλυψης ήταν 1,59 και το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,095%. 

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βα­σικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Οκτωβρίου. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού (375 εκατ. ευρώ), κα­­θώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 112,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτου­ργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως και αύριο, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 12μμ.

Σημειώνεται ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εκμεταλλευθεί το άκρως ευνοϊκό περιβάλλον στις αγορές, ώστε να περιορίσει σταδιακά την εξάρτηση από την έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων. Η «αντικατάσταση» εντόκων γραμματίων με ομόλογα είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, το οποίο να σημειωθεί πως προκύπτει και από τα όσα αναγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020.

Στις δύο θετικές εξελίξεις- την επανέκδοση του 10ετους και το αρνητικό επιτόκιο στα έντοκα- αναφέρθηκε και  ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Ο πρωθυπουργός θύμισε πως η χώρα ανοίγοντας εκ νέου το βιβλίο προσφορών του 10ετους δανείστηκε με επιτόκιο μόλις 1,5%, όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη φορά το διεθνές ενδιαφέρον ήταν από ποιοτικούς, θεσμικούς επενδυτές οκταπλάσιο του προσφερόμενου ποσού.

Για τη δημοπρασία των τριμήνων είπε πως «πριν λίγα λεπτά πληροφορήθηκα ότι η Ελληνική Δημοκρατία για πρώτη φορά στην ιστορία της εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο», ενώ τόνισε ότι «η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα