ΒΡ: Μείωση της παραγωγής πετρελαίου το β' τρίμηνο εξ αιτίας των τυφώνων

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2006 09:15

ΜΕΙΩΣΗ, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, αποτέλεσμα των ζημιών που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικό από τους τυφώνες, ανακοίνωσε η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, BP Plc, ότι εμφάνισε η παραγωγή της.

Το τέταρτο τρίμηνο η παραγωγή ήταν περίπου 4,01 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, 2,2% λιγότερα από τα 4,1 εκατ. βαρέλια που είχε ανακοινώσει κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η παραγωγή μειώθηκε 2,1% το προηγούμενο τρίμηνο, σημειώνοντας την πρώτη τριμηνιαία μείωση σε χρονικό διάστημα δύο ετών.

Η BP άρχισε να αντλεί πετρέλαιο από την Κασπία Θάλασσα στα τέλη του προηγούμενου μήνα, καθώς ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, John Browne, ψάχνει για νέες πηγές αργού πετρελαίου. Οι νέες προμήθειες δεν είναι αρκετές για να καλύψουν την καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας Thunder Horse, η οποία αναμένεται τώρα αργότερα μέσα στο έτος, αντί του τετάρτου τριμήνου, καθώς καταστράφηκε από τυφώνα τον Ιούλιο. Οι επισκευές στο διϋλιστήριο της εταιρείας στο Τέξας, φαίνεται ότι θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο απ΄ό,τι αναμενόταν.

Οι μετοχές της BP, οι οποίες έκλεισαν χθες στις 643,5 πένες η μία, υποχώρησαν το τέταρτο τρίμηνο σε ποσοστό 8,1%, αποτέλεσμα της ανησυχίας για τις συνέπειες των τυφώνων στη ζήτηση των προϊόντων, όπως η βενζίνη.

Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αναρριχήθηκαν στα 70,85 δολ. το βαρέλι στις 30 Αυγούστου, μετά την έλευση του τυφώνα «Katrina» στις ακτές του Κόλπου του Μεξικό στις ΗΠΑ, κυμάνθηκαν κατά μέσον όρο το τέταρτο τρίμηνο στα 60,05 δολ. το βαρέλι, κλείνοντας το 2005 στα 61,04 δολάρια.

Το διϋλιστήριο στο Texas City παρέμεινε κλειστό καθ΄όλη τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου, μετά το κλείσιμό του κατά τη διάρκεια των τυφώνων, ανακοίνωσε σήμερα η ΒΡ. Το κόστος από το κλείσιμό του εξ αιτίας του «Katrina», ήταν υψηλότερο των 400 εκατ. δολ., το τέταρτο τρίμηνο είπε σήμερα η εταιρεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα