Μάχη Σιγκαπούρης-Ντουμπάϊ για την απόκτηση της βρετανικής P&O

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2006 09:02

ΜΑΧΟΝΤΑΙ για τον έλεγχο της βρετανικής διαχειρίστριας λιμένων, Peninsular & Oriental Steam Navigation Co., της εταιρείας που βοήθησε στην επέκταση της βρετανικής αυτοκρατορίας, η Σιγκαπούρη και το Ντουμπάϊ.

Η PSA International Pte, η δεύτερη μεγαλύτερη διαχειρίστρια λιμένων στον κόσμο, που έχει τα λιμάνια της Σιγκαπούρης, προσέφερε 3,5 δισ. λίρες Αγγλίας (6,18 δισ. δολ.) για την P&O, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας. Η προσφορά, ενδέχεται να επισκιάσει την αντίστοιχη ύψους 3,33 δισ. λιρών σε μετρητά που επικυρώθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της P&O και έκανε η DP World η εταιρεία διαχείρισης λιμένων του Ντουμπάϊ στις 29 Νοεμβρίου.

Η DP World και η PSA, η οποία ανήκει στην κρατική εταιρεία επενδύσεων της Σιγκαπούρης Temasek Holdings Pte, αγωνίζονται για περισσότερους σταθμούς κοντέϊνερ, οι οποίοι αυξάνονται καθώς η ζήτηση από τους καταναλωτές των ΗΠΑ και της Ευρώπης για φθηνότερα ασιατικά καταναλωτικά αγαθά, τροφοδοτεί την ανάπτυξη του εμπορίου. Περίπου το 80% του διεθνούς εμπορίου γίνεται δια της θαλάσσης.

Η εξαγορά της P&O θα καταστήσει την DP World τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης λιμένων στον κόσμο, με ετήσιο όγκο περίπου 33 εκατ. κοντέϊνερ, 20 ποδών. Η εξαγορά της από την PSA, θα καταστήσει την εταιρεία της Σιγκαπούρης τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης λιμένων στον κόσμο.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η P&O ανέφερε ότι θα καθυστερήσει τη σύσκεψη της 20 ής Ιανουαρίου με τους επενδυτές για την έγκριση της προσφοράς της DP World για περίπου δύο εβδομάδες, προκειμένου η PSA να μπορέσει να ελέγξει τους λογαριασμούς της P&O και να κάνει και επίσημα την προσφορά της.

Η Deutsche Bank είναι σύμβουλος της DP World και η UBS AG συμβουλεύει την PSA της Τemasek. Η Citigroup Inc. και η Rothschild είναι οι σύμβουλοι της P&O.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα