Προς τα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών ο χρυσός

Καθώς οι επενδυτές τον χρησιμοποιούν ως «καταφύγιο» έναντι του πληθωρισμού
Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2006 12:29
UPD:12:33

ΤΡΙΤΗ συνεχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να σημειώσει άνοδο η τιμή του χρυσού, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών, καθώς εικάζεται ότι η ένταση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα τονώσει τη ζήτηση των επενδυτών για ράβδους χρυσού, χρησιμοποιώντας τον ως «καταφύγιο», σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Δεκαπέντε από τους 28 διαπραγματευτές, επενδυτές και αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Σύδνεϋ έως το Σικάγο στις 12 και τις 13 Ιανουαρίου, εισηγήθηκαν την αγορά χρυσού, ο οποίος την εβδομάδα που πέρασε άγγιξε τα 558,80 δολ. η ουγγιά και τα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιανουαρίου του 1981. Επτά από τους ερωτηθέντες, εισηγήθηκαν την πώληση του μετάλλου, ενώ έξι είπαν, ότι οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου θα σημειώσουν ελαφρά διαφοροποίηση.

Ο χρυσός εκτινάχθηκε σε ποσοστό 24% τους τέσσερις τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της ανησυχίας επιτάχυνσης του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες αποδόσεις των μετοχών και των ομολόγων. Η κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της Μ. Ανατολής για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση των προμηθειών.

Ο χρυσός για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 2,9% την εβδομάδα που πέρασε φθάνοντας στα 557,50 δολ. η ουγγιά στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Η αύξηση προεξοφλήθηκε από την πλειονότητα των αναλυτών που ρωτήθηκαν από τις 5 έως τις 6 Ιανουαρίου. Η έρευνα του Bloomberg έχει προβλέψει την πορεία των τιμών με ακρίβεια, 53 από τις 90 εβδομάδες ή 59% των προβλέψεων.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορούν να ωθήσουν ανοδικά τη ζήτηση για χρυσό, καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν να βρουν «λιμάνι» από την αστάθεια των οικονομικών αγορών.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο 1,35 δολ., ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στα 558,70 δολ. η ουγγιά σήμερα στην Ασία και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Ιανουαρίου του 1981. Στις 2:33' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 557,25δολ. η ουγγιά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα