Τόκυο: Νωρίτερα ενδέχεται να κλείσει και σήμερα το Χρηματιστήριο

Καθώς αυξάνονται και πάλι οι εμπορικές συναλλαγές
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2006 07:02

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ενδέχεται να κλείσει και σήμερα, για δεύτερη ημέρα, το Χρηματιστήριο του Τόκυο, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές άγγιξαν τα 2,2 εκατ. στις 11 π.μ. ή πλέον του ημίσεως το ορίου που έχει θέσει για να αποφύγει την υπερφόρτωση των κομπιούτερ του.

Ο πρόεδρος του, Taizo Nishimuro, είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι η αγορά θα κλείσει νωρίτερα εάν οι εμπορικές συναλλαγές υπερβούν τα 4 εκατομμύρια. Η σημαντική άνοδος των εντολών, υπερφόρτωσε χθες τα συστήματα των κομπιούτερ χθες, αναγκάζοντας το Χρηματιστήριο να κλείσει για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες.

Το Χρηματιστήριο θα μειώσει τη λειτουργία του κατά 30 λεπτά, αρχίζοντας από σήμερα, είπε ο Nisihmuro, ο πρώην πρόεδρος της Toshiba Corp., ηλικίας 70 ετών.

«Δεν έχουμε κάποια άμεση λύση από το να μειώσουμε τις ώρες λειτουργίας και να ζητήσουμε από τους επενδυτές να μειώσουν τις εντολές του», είπε. Ο Nisihmuro, ανέλαβε τη θέση αυτή με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του πρώην προέδρου του Χρηματιστηρίου, Takuo Tsurushima, τον μήνα που πέρασε καθώς πρόβλημα στα συστήματα καθυστέρησε την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την 1 η Νοεμβρίου.

Ράλι ανόδου έκαναν σήμερα οι ιαπωνικές μετοχές, ανακάμπτοντας από τις απώλειες τριών ημερών, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας κατά περίπου 400 δισ. δολ. στο δεύτερο σε μέγεθος Χρηματιστήριο στον κόσμο. Ο Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 310,24 μονάδων, ποσοστό 2%, φθάνοντας στις 15.561,42 μονάδες, στις 11 π.μ.

Κανονικά η διαπραγμάτευση των ιαπωνικών μετοχών γίνεται από τις 9 π.μ. έως τις 11 μ.μ. και από τις 12:30 μ.μ. έως τις 3 μ.μ., ώρα Τόκυο. Χθες το Χρηματιστήριο έκλεισε 20 λεπτά νωρίτερα, όταν οι εμπορικές συναλλαγές άγγιξαν τα 4,3 εκατ. κοντά στο όριο των 4,5 εκατομμυρίων. Από σήμερα, η απογευματινή συνεδρίαση θα αρχίσει στη 1 μ.μ., μισή ώρα αργότερα.

Το Χρηματιστήριο θέλει να μειώσει τον αριθμό των εντολών στο 1,5 εκατ. την ημέρα και τις συναλλαγές κατά περίπου 1 εκατ. την ημέρα, είπε ο Nishimuro. Εάν οι εντολές και οι συναλλαγές παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, θα αρχίσουν και πάλι οι κανονικές ώρες λειτουργίας, συμπλήρωσε.

Τον Νοέμβριο το Χρηματιστήριο έκλεισε για πρώτη φορά στην ιστορία του, ηλικίας 56 ετών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα