EKT: Με αρνητικά επιτόκια και νέο QE στη μάχη κατά της ύφεσης

Έρευνα του Reuters: Τι περιμένουν οι ειδικοί στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 17:44
UPD:05/09/2019 13:11
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις αποφάσεις της επικείμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ έχουν θέσει όχι μόνο οι επενδυτές, αλλά και οι οικονομολόγοι. Περιμένουν δυναμικές αποφάσεις από τον Μάριο Ντράγκι που ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία στην Κριστίν Λαγκάρντ, κόντρα στις γερμανικές ενστάσεις και στη σκιά των στοιχείων που δείχνουν ότι η Ευρωζώνη μετα βίας αποφεύγει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της, με τον μεταποιητικό τομέα βυθισμένο στην ύφεση. 

Αν και είναι σαφές ότι ο Γενς Βάιντμαν της Μπούντεσμπανκ είναι κάθετα αντίθετος στην προοπτική ενός νέου γύρου αγοράς ομολόγων και άλλων στοιχείων ενεργητικού από την ΕΚΤ, οι ειδικοί θεωρούν πως η κεντρική τράπεζα δεν έχει άλλη λύση. Έτσι, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση του Reuters, περιμένουν στις 12 Σεπτεμβρίου να ανακοινωθεί όχι μόνο μία επιτοκιακή μείωση- κίνηση, που οι αγορές έχουν προεξοφλήσει εδώ και καιρό- αλλά και να γίνει τουλάχιστον προαναγγελία ενός δεύτερου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης (QE). 

Συγκεκριμένα το σύνολο των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters βλέπουν μείωση του καταθετικού επιτοκίου, που σήμερα είναι στο - 0,4%.  Οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,5%, ενώ ένα 25% βλέπει μείωση κατά 20 μονάδες βάσης, στο -0,6%. Οι αγορές χρήματος δίνουν επίσης πιθανότητες 60% σε μία μείωση 20 μονάδων βάσης. Και τούτο παρά τις προειδοποιήσεις των τραπεζών για τις οδυνηρές παρενέργειες που έχουν τα αρνητικά επιτόκια. Η πλέον ηχηρή ήρθε σήμερα από την Deutsche Bank με τον επικεφαλής της να διαμηνύει ότι μακροπρόθεσμα θα σημάνουν την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος. 

Παράλληλα πάνω από το 80% των οικονομολόγων θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα θα παρουσιάσει ένα ευρύτερο πακέτο ελάφρυνσης και εννέα δέκα βλέπουν μέτρα αντιστάθμισης των πιέσεων στις τράπεζες από τα αρνητικά επιτόκια.

Το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο της έρευνας είναι ότι σχεδόν το 90% εκτιμά ότι θα ανακοινωθεί η επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Οκτώβριο. Πηγές της κεντρικής τράπεζας ανέφεραν χθες στο Reuters ότι αν και τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ τάσσονται υπέρ της επανέναρξης του προγράμματος αγοράς ενεργητικού, η αντίθεση από ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά καθιστά πολύ πιο δύσκολη την απόφαση επί του θέματος. Οι οικονομολόγοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι τα «γεράκια» θα λυγίσουν μπροστά στην πίεση των οικονομικών δεδομένων και των φόβων ύφεσης και θα επιστρέψουν στο QE με μηνιαίες αγορές της τάξης των 30 δισ. ευρώ από τον επόμενο μήνα. 

Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι η μεγάλη πλειονότητα των οικονομολόγων (περίπου τα 2/3) εκτιμά ότι παρά τη δυναμική δράση της, η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα πετύχει να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2% μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. 

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα,  με το οποίο η ΕΚΤ έριξε 2,6 τρισ. ευρώ στο σύστημα, τερματίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Με βάση τα τότε δεδομένα μάλιστα στα τέλη του τρέχοντος έτους θα είχαμε αύξηση και όχι μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο εν μέσω κλιμακούμενων εμπορικών αντιπαραθέσεων, διαρκών γεωπολιτικών εντάσεων και της επίμονης αβεβαιότητας για το Brexit, η επιδείνωση των συνθηκών ήταν ραγδαία, αναγκάζοντας τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη σε στροφή 180 μοιρών. 

Σε σημερινή της ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε ξεκάθαρο σήμα ότι  θα επιμείνει στην χαλαρή νομισματική πολιτική, αφού όπως είπε οι προκλήσεις για την Ευρωζώνη είναι μεγάλες. Χαρακτήρισε αναγκαία τα μη συμβατικά μέτρα, αλλά και αναγνώρισε πως πρέπει η ΕΚΤ να εξετάσει με  μεγάλη προσοχή τις όποιες παρενέργειές τους. 

Από την πλευρά του  ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υποτονικός για μεγάλο διάστημα ακόμη, ενώ αναγνώρισε ότι και οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν γεμάτες προκλήσεις. Η καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit έδειξε ότι το τρίτο τρίμηνο η Ευρωζώνη θα δει το ΑΕΠ της να αναπτύσσεται 0,2% ή και λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο. Ο τομέας υπηρεσιών εξακολουθεί να προσφέρει στηρίγματα, την ώρα που ο μεταποιητικός κλάδος είναι σε ύφεση επί επτά διαδοχικούς μήνες. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα