Markit: Η Ευρωζώνη αποφεύγει οριακά την συρρίκνωση στο τρίτο τρίμηνο

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 13:21
UPD:13:24
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

H Ευρωζώνη πιθανότατα θα αποφύγει τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της το τρίτο τρίμηνο, χωρίς όμως να περιμένει κάτι περισσότερο από τους ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που βίωσε και το προηγούμενο διάστημα. Ο τομέας των υπηρεσιών άντεξε τον Αύγουστο, με την επέκταση της δραστηριότητας σε αυτόν να είναι ελαφρώς ταχύτερη των εκτιμήσεων. 

Ο οριστικός σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες ανήλθε στις 51,9 μονάδες από 51,5 τον Ιούλιο και ελαφρώς υψηλότερα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που τον ήθελαν στο 51,8. Παραμένει έτσι σε απόσταση σχετικής ασφαλείας από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Ο επιμέρους δείκτη για τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 53,5 από 53,2 μονάδες. Ωστόσο ο δείκτης για την απασχόληση στις υπηρεσίες ήταν ο χαμηλότερος από τις αρχές του έτους και για τη μελλοντική παραγωγή ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι ετών. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Markit, Κρις Γουίλιαμσον, οι δείκτες PMI για τη ζώνη του ευρώ δείχνουν ότι το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου το ΑΕΠ της νομισματικής ένωσης θα αναπτυχθεί πιθανότατα 0,2%. Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε πως τα επίσημα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουν έρθει στο φως αποκαλύπτουν ότι ενδεχομένως η ανάπτυξη να είναι ακόμη πιο αδύναμη. 

Μεγάλο βαρίδι είναι βεβαίως ο μεταποιητικός κλάδος, ο οποίος τον Αύγουστο παρέμεινε για έβδομο διαδοχικό μήνα σε ύφεση.

naftemporiki.gr  
   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα