Deutsche Bank: Τα αρνητικά επιτόκια θα καταστρέψουν το τραπεζικό σύστημα

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 13:49
UPD:13:51
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Οι αντιδράσεις των Γερμανών στην προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικης πολιτικής δεν περιορίζονται στην Μπούντεσμπανκ ή στα σχόλια πολιτικών. Η κορυφαία τράπεζα της χώρας προειδοποίησε για «ζοφερές συνέπειες» σε περίπτωση νέας μείωσης των επιτοκίων. 

Ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου, στην οποία οι αγορές περιμένουν μείωση του καταθετικού επιτοκίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σέβινγκ, προειδοποίησε σε εκδήλωση που οργάνωσε η Handelsblatt: «Μακροπρόθεσμα τα αρνητικά επιτόκια θα καταστρέψουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Αν και όπως είπε μία μείωση των επιτοκίων «θα καθιστούσε την αναχρηματοδότηση χρέους πιο φθηνή για τα κράτη, θα είχε ζοφερές παρενέργειες» για τις τράπεζες και την οικονομία. 

Το καμπανάκι του Σέβινγκ είναι η οξύτερη δημόσια κριτική που έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής στην πολιτική της ΕΚΤ από τράπεζα του μπλοκ. Έρχεται δε στον απόηχο της πρώτης ομιλίας της Κριστίν Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την επιλογή της ως διαδόχου του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ. 

Η κ. Λαγκάρντ έστειλε το σήμα ότι θα ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου της, υπογραμμίζοντας ότι η υποστηρικτική νομισματική πολιτική είναι αναγκαία για «παρατεταμένη χρονική περίοδο». Αναγνώρισε πάντως ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στις παρενέργειες των μη συμβατικών μέτρων. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα