Εντείνονται οι φωνές που ζητούν από το Βερολίνο να προωθήσει ένα σχέδιο τόνωσης της οικονομίας και από ό,τι φαίνεται μάι τέτοια απόφαση δεν θα αργήσει. Ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ.
Σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και δεχόμενος ερωτήσεις από απλούς πολίτες, ο Σολτς υποστήριξε ότι η Γερμανία δεν έχει άμεση ανάγκη τονωτικών ενέσεων, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο αναγνώρισε ότι οι πιέσεις από τις εμπορικές εντάσεις και άλλους παράγοντες αβεβαιότητας ενισχύονται και διαβεβαίωσε πως εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα στηρίξει την ανάπτυξη.
Απέφυγε να πει ποια μέτρα, θα ελάμβανε σε μία τέτοια περίπτωση, αλλά αναφερόμενος στην προοπτική αύξησης του δανεισμού, θύμισε ότι «η τεελευταία κρίση μας είχε στοιχίσει κάπου 50 δισ. ευρώ», αφήνοντας να εννοηθεί ότι και αυτή τη φορά ο λογαριασμός θα ήταν ανάλογος.
Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα είχαν έρθει στο φως πληροφορίες, που ήθελαν το Βερολίνο να εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον δανεισμό του δημοσίου και τις δημόσιες δαπάνες με βασικό επιχείρημα την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η στροφή στην επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική κρίνεται ανάγκεται καθώς εντείνονται οι φόβοι μίας παγκόσμιας ύφεσης και αναγνωρίζεται πλέον από όλους ότι η νομισματική πολιτική δεν αρκεί. Η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη για δράση από το Σεπτέμβριο, αλλά έχει και εκείνη ξεκαθαρίσει πως τα αποτελέσματα των δικών της όπλων έχουν όρια. Ο Μαριο Ντράγκι έχει καλέσει επανειλημμένα τις κυβερνήσεις να σηκώσουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters