Η γραμμή Μητσοτάκη στο Βερολίνο

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019 08:53
UPD:10:35
INTIME NEWS/Δελτίο τύπου / POOL

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Στο Μαξίμου δεν απαντούν στα σχόλια της αντιπολίτευσης περί «χαμηλής πτήσης» του πρωθυπουργού στο Παρίσι και κινούνται ήδη στους ρυθμούς της προετοιμασίας της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, την ερχόμενη Πέμπτη, πριν από αυτήν με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε και την εβδομάδα συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί, αντιπολίτευση στα επουσιώδη και θεωρούν ότι μέχρι να καταφέρει να αποκτήσει βηματισμό και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης έχει χώρο και χρόνο να διαμορφώσει την ατζέντα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό και με επίκεντρο τη συνάντηση του Βερολίνου, χαρακτηρίζουν απολύτως ισχύουσα δέσμευση τη στόχευση για μείωση των πλεονασμάτων από το 2021, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδυνάμων, ενώ δε διαψεύδουν ότι επιδιώκουν και τη μείωση της τάξης του 0,6%  για το 2020, μέσω της πρώτης δόσης της εκταμίευσης των κερδών (644 εκατ. ευρώ) από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες (ANFAs και SNPs). Αυτό αποτελούσε και στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά οι συζητήσεις εγκαταλείφθηκαν από τους Θεσμούς λόγω του προεκλογικού πακέτου που είχε ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας.

Στόχος των πρώτων διεθνών επαφών του κ. Μητσοτάκη είναι να προλειάνουν το έδαφος για σοβαρή διεκδίκηση μειωμένου στόχου πλεονάσματος, ώστε η κρίσιμη συζήτηση να ανοίξει σε νέα βάση και επιχειρηματολογία τους επόμενους μήνες, αφού υπάρξουν τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2019.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι είναι κλειδί για τις μελλοντικές αποφάσεις να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης έναντι της Ελλάδας, ώστε οι εταίροι και ο διεθνής παράγοντας να πάρουν τις αποφάσεις που θα αφήσουν την ελληνική οικονομία να ανασάνει.

Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καθώς και το δεύτερο φορολογικό πακέτο (στα τέλη του μήνα), εκτιμώντας ότι όσο ανοίγει τη βεντάλια των πρωτοβουλιών ενισχύει τα επιχειρήματα για μείωση του πλεονάσματος.

 Όσον αφορά τις επαφές του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, επιδίωξη είναι να υπάρξει συνάντηση και με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, αλλά και να προγραμματιστούν ραντεβού οικονομικού ενδιαφέροντος.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού αναμένουν ότι η κ. Μέρκελ – όπως πολλές φορές έχει κάνει στο παρελθόν – θα βασιστεί στα νούμερα και θα είναι δύσπιστη, αλλά η επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να ανοίξει μία νέα σελίδα στις σχέσεις Βερολίνου – Αθήνας.

Οι διαβουλεύσεις στο Βερολίνο αναμένονται δύσκολες και η μεγαλύτερη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει ο νέο πρωθυπουργός είναι να αποδείξει στην πράξη ότι υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε.

Η κ. Μέρκελ δεν είναι στην ίδια πολιτική θέση που ήταν όταν συζητούσε με τον κ. Τσίπρα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι πολιτικά στριμωγμένη και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι δεν έχει την ευχέρεια σε διευκολύνσεις όπως στο πρόσφατο παρελθόν.  

Αυτή είναι η βασική εκτίμηση στην κυβέρνηση και όπως τονίζεται  ο κ. Μητσοτάκης ούτε θα βιαστεί, ούτε θα θέσει πιεστικά σε αυτήν τη συγκυρία το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ριψοκινδυνεύοντας.

Βάζει μπροστά την ανάγκη να πείσει ότι έχει αξιόπιστη στρατηγική για την αναθέρμανση της οικονομίας και την αύξηση των φορολογικών εσόδων , εξηγεί το σχέδιό του για τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση των δημόσιων δαπανών και την υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων που περιμένει να φέρουν και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα