Η&M: Αύξηση 17% των κερδών το δ' τρίμηνο

Ο χαμηλότερος ρυθμός μέσα σε 1,5 έτος
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2006 09:49

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 17%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης και με τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε 1,5 έτος, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης ενδυμάτων της Ευρώπης, Hennes & Mauritz AB, καθώς ο ήπιος καιρός επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 3,23 δισ. σουηδικές κορώνες (426 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 30 Νοεμβρίου, από 2,76 δισ. κορώνες, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στη Στοκχόλμη. Επτά οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα σημείωναν άνοδο 13%. Αύξηση 13% σημείωσαν οι πωλήσεις, φθάνοντας στα 18 δισ. σουηδικές κορώνες.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Η&Μ, Rolf Eriksen, 61 ετών, αύξησε την κερδοφορία σε επίπεδα ρεκόρ, μειώνοντας το κόστος και λανσάροντας νέες σειρές ενδυμάτων, από γνωστούς σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία, άρχισε να πουλά γυναικεία ενδύματα σχεδιασμένα από την Stell McCartney – κόρη του θρυλικού σκαθαριού Paul – στις 10 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ακύρωσε το συμβόλαιο που είχε κλείσει με το μοντέλο Kate Moss για διαφήμιση, μετά τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Mirror, απεικονίζοντας το μοντέλο να κάνει χρήση κοκαΐνης.

Το περιθώριο κέρδους αυξήθηκε στο 59,1% το δωδεκάμηνο έως και τον Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι η Η&Μ πουλάει ρούχα στο υπερδιπλάσιο της τιμής απ΄ό,τι τα αγοράζει.

Τα έσοδα, εξαιρουμένων των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, σημείωσαν αύξηση 14% τον Δεκέμβριο, τον πρώτο μήνα της οικονομικής χρήσης της εταιρείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι πωλήσεις στα καταστήματα που λειτουργούν πλέον του έτους, αυξήθηκαν 4%, πρόσθεσε η εταιρεία.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ισπανική εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων, Inditex SA, ενδέχεται σύντομα να αφήσει πίσω την H&M, κατακτώντας την πρώτη θέση του κλάδου στην Ευρώπη. Η Inditex η οποία έχει στην κυριότητά της τις αλυσίδες πώλησης ενδυμάτων Zara kai Bershka, είπε τον μήνα που πέρασε ότι τα κέρδη της το τρίμηνο έως και τον Οκτώβριο αυξήθηκαν 26%, καθώς άνοιξε καταστήματα σε αριθμό ρεκόρ. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 20%.

Οι μετοχές της H&M σημείωσαν άνοδο 17% το 2005, χαμηλότερη της ανόδου 27% που σημείωσαν οι μετοχές της Inditex. Από τους 25 αναλυτές που παρακολουθούν την H&M οι 12 εισηγούνται για τις μετοχές της «buy» ή «overweight», τέσσερις «hold» και εννέα «sell» ή «reduce».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα