P&O: Συμφωνία να εξαγοραστεί από την PSA, απέρριψε την προσφορά της DP World

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2006 10:01

ΣΥΜΦΩΝΙΑ να συγχωνευθεί από την PSA International Pte, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κοντέϊνερ στα λιμάνια παγκοσμίως, αντί του ποσού των 3,55 δισ. λιρών Αγγλίας (6,3 δισ. δολ.) έκλεισε η Peninsular & Oriental Steam Navigation Co., εγκαταλείποντας την προσφορά που δέχθηκε από την DP World.

H PSA, η οποία ανήκει στην κρατική εταιρεία επενδύσεων της Σιγκαπούρης, Temasek Holdings Pte, προσέφερε 470 πένες για κάθε μία μετοχή της P&O που εδρεύει στο Λονδίνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Η DP World η διαχειρίστρια λιμένων του Ντουμπάϊ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσέφερε 443 πένες ανά μετοχή στις 29 Νοεμβρίου για την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας.

Ο διαχειρίστριες εταιρείες λιμένων μάχονται για περισσότερους εμπορευματικούς σταθμούς, καθώς η ζήτηση από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους καταναλωτές για τα ασιατικά είδη χαμηλού κόστους, αυξάνεται. Με την εξαγορά της ηλικίας 168 ετών P&O η PSA θα καταστεί η μεγαλύτερη διαχειρίστρια κοντέϊνερ στα λιμάνια παγκοσμίως, αφήνοντας πίσω την Hutchison Whampoa Ltd. του Χονγκ Κονγκ, ακυρώνοντας παράλληλα το σχέδιο της DP World να καταστεί η τρίτη σε μέγεθος στον κόσμο.

Οι μετοχές της P&O υποχώρησαν χθες 2,5 πένες, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στις 507 πένες η μία στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 3,8 δισ. λίρες Αγγλίας. Συνολικά, από τις 28 Οκτωβρίου του 2005, τελευταία ημέρα πριν την ανακοίνωσή της ότι βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την DP World, οι μετοχές της είχαν σημειώσει άνοδο 63%.

Περίπου το 80% του διεθνούς εμπορίου γίνεται δια θαλάσσης. Οι όγκοι του, προβλέπεται να αυξηθούν 7,6% φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμβουλος της DP World είναι η Deutsche Bank, ενώ η UBS AG και η Goldman Sachs Group Inc. συμβουλεύουν την PSA. Η Citigroup Inc. και η Rothschild είναι οι σύμβουλοι της P&O.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα