Την υποβάθμιση των ομολόγων της από "ΒΒΒ" σε ''ΒΒΒ-'' απέφυγε η Ιταλία, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, διατηρώντας παράλληλα τις αρνητικές προοπτικές για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Στην έκθεσή του, ο οίκος σημειώνει ότι η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, την πολύ χαμηλή τάση αύξησης του ΑΕΠ, τον πολιτικό κίνδυνο και την αβεβαιότητα που απορρέει από την τρέχουσα πολιτική δυναμική στη χώρα.
Προσθέτει, επίσης, ότι το σχετικά υψηλό καθαρό εξωτερικό χρέος και η αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, επιβαρύνουν την εικόνα της ιταλικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, παρότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί επίσης για διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή το 2020 σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε., η φύση οποιασδήποτε δημοσιονομικής προσαρμογής το 2020 παραμένει ασαφής και οι εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να επανεμφανιστούν.
Η Fitch προβλέπει επίσης αύξηση του δημοσίου χρέους στο 134,7% του ΑΕΠ το 2021 από 132,2% το 2018, λόγω της μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ και εξασθένησης του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά 0,7% το 2018-2021. Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία θα παραμείνει ένα από τα πιο χρεωμένα κράτη που αξιολογεί, και ως εκ τούτου ευάλωτη σε καθοδικούς κινδύνους. Προβλέπει δε ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί περαιτέρω στο 138% του ΑΕΠ το 2028.
Όσον αφορά το ΑΕΠ, ο οίκος αναμένει αύξηση κατά 0,5% το 2020 και κατά 0,4% το 2021, λόγω της μέτριας αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (0,5% κατά μέσο όρο το 2020-21) και της επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου.
naftemporiki.gr