Αγορές: Η πιο «άγρια» εβδομάδα και τι αποκαλύπτει

Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019 16:00
REUTERS/LUCAS JACKSON

Οι διεθνείς αγορές μετοχών τερμάτισαν σε επίπεδα ελαφρώς μόνο χαμηλότερα από εκείνα στα οποία ήταν στις αρχές της εβδομάδας. Αλλά από την Δευτέρα έως την Παρασκευή ειδήσεις και απρόβλεπτες εξελίξεις ήταν «πυκνές» και οι διακυμάνσεις εντονότερες από ποτέ. Οι επενδυτές βίωσαν τις έντονες εναλλαγές συναισθημάτων που προκαλεί ένα τρενάκι του τρόμου και κατάλαβαν ότι για το υπόλοιπο του έτους θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για «άγριες» βόλτες. 

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώθηκε, εξελισσόμενος και σε νομισματικό, το σενάριο ενός άτακτου Brexit ενισχύθηκε με το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ να διαρρέει ότι θα προκηρύξει εκλογές μετά τις 31 Οκτωβρίου, έχοντας πρώτα βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. και το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή ανέβηκε λίγο ακόμη. Παράλληλα μία σειρά νέων άκρως ανησυχητικών μηνυμάτων για την υγεία μεγάλων οικονομιών, μεταξύ των οποίων της Βρετανίας και της Γερμανίας, ήρθαν στο προσκήνιο, ενώ η Ιταλία κέρδισε τη δική της θέση στη λίστα των ανησυχιών, με τον Σαλβίνι να την σπρώχνει σε πρόωρες κάλπες. 

Αμήχανοι μπροστά στις νέες αυτές καταστάσεις, οι επενδυτές αμφιταλαντεύονταν ανάμεσα σε ασφαλή και πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, δοκιμάζοντας τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας και των δικών τους χαρτοφυλακίων. Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street ήταν ενδεικτική με τους δείκτες να τίθενται αρχικά σε τροχιά ανόδου εν μέσω προσδοκιών για άμβλυνση της έντασης στις σινο-αμερικανικές σχέσεις, για να επιστρέψουν τελικά στο «κόκκινο». όταν ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε: «Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για συμφωνία. Θα δούμε τι θα γίνει». 

Το τι ακριβώς θα γίνει κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα. Οι αναλυτές ωστόσο πιστεύουν ότι είναι πια δύσκολο να δούμε μία συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το Νοέμβριο του 2020. Ενδιαμέσως φοβούνται τριγμούς στο μέτωπο του Brexit, νέες κόντρες Ρώμης- Βρυξελλών και μία «φούσκα» στην αγορά ομολόγων, που ελπίζουν πάντως να «ξεφουσκώσει» ήσυχα αντί να σπάσει με ένα μεγάλο «μπαμ». 

Η πιο «άγρια» εβδομάδα του 2019 για τις διεθνείς αγορές ήρθε να πιστοποιήσει ότι η νέα «κανονικότητα» είναι γεμάτη εκπλήξεις. Η μόνη σταθερή για πολύ ακόμη θα είναι η αστάθεια. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα