Σε Diorasis - Ιχθ. Κεφαλονιάς μονάδες των Νηρεύς, Σελόντα

Πιο κοντά το deal της τριπλής συγχώνευσης υπό την Andromeda Seafood
Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 10:48
UPD:16:04
INTIME NEWS/ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η πρόταση του σχήματος Diorasis - Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς επικράτησε αυτής του έτερου διεκδικητή, ήτοι του καναδικού ομίλου Cooke Inc., που συμμετείχε μέσω της ισπανικής θυγατρικής του, Grupo Culmarex.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected] 

Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την ολοκλήρωση του «project Nemo», ήτοι την πώληση των πλειοψηφικών πακέτων των εταιρειών Σελόντα και Νηρεύς, με τις προσδοκίες των εμπλεκομένων να τοποθετούν την αποπεράτωση της συναλλαγής μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη. Σε ό,τι αφορά την αναγκαστική εκποίηση ιχθυοτροφείων και εκκολαπτηρίων προτιμητέος επενδυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, αναδείχθηκε η σύμπραξη Diorasis International και Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς.

Αναλυτικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την εκποίηση ιχθυοτροφείων που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας και εκκολαπτήρια που παράγουν 50 εκατ. τεμάχια γόνου των εταιρειών Σελόντα και Νηρεύς, η οποία να υπενθυμιστεί ότι ήταν αναγκαστική στο πλαίσιο των επιταγών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να ολοκληρωθεί το mega deal για την απόκτηση του κοινού ελέγχου των επιχειρήσεων Ανδρομέδα / Νηρεύς / Σελόντα από την Andromeda Seafood Limited, που ελέγχεται από το σχήμα Amerra Capital Management και τη Mubadala Investment Company. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η πρόταση του σχήματος Diorasis - Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς επικράτησε αυτής του έτερου διεκδικητή, ήτοι του  καναδικού ομίλου Cooke Inc., που συμμετείχε μέσω της ισπανικής θυγατρικής του, Grupo Culmarex.

Η «μοιρασιά»
Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις πωληθείσες μονάδες, τα συσκευαστήρια και οι ιχθυογεννητικοί σταθμοί φέρεται να ανήκουν στη Σελόντα, εκ των οποίων τη «μερίδα του λέοντος» εκτιμάται ότι θα αποκτήσει η Diorasis, που ήδη ελέγχει την Bitsakos Aquaculture, με πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι η «μοιρασιά» διαμορφώνεται στα επίπεδα 9.000 τόνων για την Bitsakos και 1.000 τόνων στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς. Σημειώνεται ότι σήμερα τόσο η Bitsakos όσο και τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς εμφανίζουν συνολική παραγωγή 4.000 τόνων. 

Το τίμημα για τις εκποιούμενες μονάδες -το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί- θα καταβληθεί τοις μετρητοίς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η σύμπραξη θα καλύψει το ποσό κατά το μεγαλύτερο μέρος του από δανεισμό. Με βάση το διαδικαστικό, η εν λόγω σύμβαση αγοραπωλησίας τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ανταγωνισμού, η οποία στο βαθμό που δώσει το «πράσινο φως» ανοίγει τον δρόμο και για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των τριών εταιρειών (Νηρεύς, Σελόντα, Ανδρομέδα). 

Μετά και την κάλυψη των αιρέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναμένεται να «τρέξει» και το μετοχικό ζήτημα, το οποίο αφορά την υποβολή Δημοσίων Προτάσεων στις δύο εταιρείες των νέων αγοραστών προς τους μετόχους μειοψηφίας. Οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία προσβλέπουν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Το βασικό deal
Υπενθυμίζεται ότι το βασικό deal αφορά την πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 79,6% της Σελόντα στην Andromeda και την ενοποίηση τους για τη δημιουργία ενός κοινού σχήματος. 

Ο νέος όμιλος που θα δημιουργήσει υπολογίζεται ότι θα ελέγχει περίπου 70.000 τόνους παραγωγής, που μεταφράζεται σε περίπου 37% της παραγωγής της Ε.Ε. και 17% εάν συμπεριληφθεί και η παραγωγή της Τουρκίας και Βόρειας Αφρικής.

Το όριο για την Ε.Ε. κυμαίνεται στο 15%. Υπενθυμίζεται ότι το deal κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Αρχή στις 18 Δεκεμβρίου 2018, η οποία τον Φεβρουάριο ενέκρινε τη συμφωνία υπό την προϋπόθεση πώλησης περιουσιακών στοιχείων.  

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο βρετανικός ιστότοπος undercurrentnews.com σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι «ο οίκος Lazard εκτιμά ότι η αξία της εν λόγω συναλλαγής ανέρχεται σε 500 εκατ. δολ. (447,4 εκατ. ευρώ)». 

Σε κάθε περίπτωση η επιτυχής ολοκλήρωση της συγχώνευσης των ισχυρών παιχτών της ιχθυοκαλλιέργειας, η οποία εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια αποτελεί ανοιχτό ζήτημα για τον κλάδο, θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες ανακεφαλαιοποιήσεις - αναδιαρθρώσεις στο εγχώριο επιχειρείν. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα