Από την έντυπη έκδοση
Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]
Τέσσερις δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», για την απόκτηση των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών Σελόντα και Νηρεύς, στο πλαίσιο των επιταγών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έγκριση του mega deal στον κλάδο της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας, ήτοι την απόκτηση του κοινού ελέγχου των εταιρειών Ανδροµέδα/Νηρεύς/Σελόντα από τις εταιρείες Amerra Capital Management LLC και Mubadala InvestmentCompa, μετόχων της εταιρείας Andromeda Seafood Limited.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», η λίστα με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές περιλαμβάνει: μια ισχυρή πρόταση από ισπανικό όμιλο ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, μια προσφορά που φέρει ελληνικό χρώμα και αφορά τη σύμπραξη των Diorasis International και Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς, την πρόταση του καναδικού ομίλου Cooke που επιθυμεί να αποκτήσει ισχυρή θέση στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς επίσης και την προσφορά ενός fund που εδρεύει στο Ντουμπάι.
Να σημειωθεί ότι τόσο η εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων Diorasis όσο και ο καναδικός όμιλος Cooke, είχαν συμμετάσχει και στον αρχικό διαγωνισμό των τραπεζών που αφορούσε την πώληση των εταιρειών Νηρεύς και Σελόντα, γεγονός που υποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον τους για την εγχώρια ιχθυοκαλλιέργεια.
Παράλληλα όμως εξίσου έντονο ενδιαφέρον φέρεται να εμφανίζει και ο ισπανικός όμιλος, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την αγορά της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας και επιδιώκει στοχευμένες αναπτυξιακές κινήσεις.
«Κλειδί» για την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή αποτελούν σαφώς τα προτεινόμενα εκάστης προσφοράς, όπως π.χ. το τίμημα, αλλά και το κατά πόσο η πρόταση αφορά το σύνολο των προς εκποίηση assets ή μέρος αυτών. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το προτιμητέο σενάριο από πλευράς του σχήματος Amerra και Mubadala είναι να επιτευχθεί η πώληση των assets σε «πακέτο», ώστε να καλυφθεί αυτόματα η υποχρέωση των προβλεπόμενων της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία πρέπει να εκποιηθούν ιχθυοτροφεία που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας και εκκολαπτήρια που παράγουν 50 εκατ. τεμάχια γόνο των δύο εταιρειών Σελόντα και Νηρεύς. Επιδίωξη και εκφρασμένη προσδοκία των εμπλεκομένων μερών είναι η πώληση των περιουσιακών στοιχείων να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, εξέλιξη που φαντάζει πολύ πιθανή σύμφωνα με παράγοντες που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, οι οποίοι αναφέρουν ότι «η διαδικασία κινείται εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος με άξονα ολοκλήρωσης εντός Ιουνίου».
Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση και της βασικής συναλλαγής που αφορά την απόκτηση των εταιρειών Σελόντα και Νηρέα από το σχήμα Amerra και Mubala. Η «απαγκίστρωση» από τις δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και η δυνατότητα αξιοποίησης του τιμήματος από την πώληση των μονάδων για κεφάλαιο κίνησης και ενδεχομένως για κάλυψη μέρους των υποχρεώσεων φέρνουν πιο κοντά την επίτευξη του εγχειρήματος της συγχώνευσης των τριών ισχυρών εταιρειών, η επόμενη μέρα της οποίας θα «τρέξει» με κοινό management.