Market Beat: Οι εντάσεις στο μέτωπο του εμπορίου στοίχειωσαν τη διάθεση για ρίσκο

Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 09:27
UPD:09:43
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η αγορά τα τελευταία χρόνια έχει «χτυπήσει» τρεις φορές στις 901 μονάδες αλλά ποτέ δεν τις ξεπέρασε αποφασιστικά. Σήμερα εκτός της αναγνώρισης της οροφής στις 901 μονάδες που εμφανίστηκαν δυο φορές την περασμένη βδομάδα, το διεθνές κλίμα παρακινεί σε ξεπούλημα, παρά σε άμυνα έναντι δεδομένων πιέσεων σε συγκεκριμένα blue chip που θα γίνουν γενικευμένες αν επηρεάσει το διεθνές κλίμα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με την αγορά μας την Παρασκευή να μην προλαβαίνει να ενσωματώσει στην ορμή των τιμών, την τάση φυγής από το ρίσκο που κυριάρχησε παγκόσμια, η οποία συνεχίστηκε σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές. Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλά σε βάθος 6-1 / 2 -μηνών σήμερα Δευτέρα 5/8 και το γιουάν υποχώρησε σε πυθμένα που είχε να φανεί πάνω από δέκα χρόνια, καθώςη ραγδαία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, έστειλε τους επενδυτές στα παραδοσιακά ασφαλή λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων του γιεν, των κρατικών χρεογράφων και του χρυσού.

Η ζοφερή διάθεση ακολούθησε μια πτώση στη Wall Street την Παρασκευή με τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών της MSCI να καταγράφει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια στο έτος. Η εμπορική διαφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο έχει ήδη διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη. Η απότομη κλιμάκωση ορίστηκε στη διάρκεια μιας κρίσιμης εβδομάδας για τις παγκόσμιες αγορές, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χορήγησε μια ευρέως αναμενόμενη περικοπή των επιτοκίων της και μείωσε τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση.

Ενώ λοιπόν στην παγκόσμια οικονομική αρένα συγκρούονται γίγαντες στην Αθήνα έχουμε την έξοδο από τα μνημόνια και την αλλαγή στην κυβέρνηση που επιβάλανε διαφορετικά επενδυτικά κριτήρια. Ο μέσος όρος βρίσκεται κοντά στα άνω όρια της διακύμανσης στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας μπροστά του σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών μια σειρά από αντιστάσεις. Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ τις εντοπίζει στις 900, 920 και 960 μονάδες, αλλά τονίζει πως η βασική αντίσταση είναι οι περίπου 1.000 μονάδες. Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με την προσέγγιση αυτή, με βάση την στατιστική. Αλλά αν δούμε την αγορά συνδυαστικά, σαν αποτύπωση των στατιστικών δεδομένων με βάση τα σημαντικά γεγονότα στο πολιτικό πεδίο μιας χώρας που στα μάτια των αγορών χρεοκόπησε, θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε την αντίσταση στις 900 μονάδες σαν το ψηλότερο επίπεδο ενός τείχους αμφιβολιών.

Τις σχημάτισαν τα έργα και οι ημέρες της παρελθούσας κυβέρνησης και επειδή η χώρα, στα μάτια κάθε εκτός Ελλάδας παρατηρητή, δεν είναι του Αλέξη, του Αντώνη, του Γιώργου ή του Κυριάκου (αντιμετωπίζεται ως κρατική οντότητα), η αλλαγή κυβέρνησης δεν αρκεί για την υπερπήδηση του «τείχους». Μερικοί ενοχλούνται από αυτό. Αλλά είναι λογικό -και αναπόφευκτο- σε ένα καπιταλιστικό σύστημα, όσοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι πιθανό να επωφεληθούν περισσότερο από τις μετοχικές αξίες κατά τη διάρκεια της φάσης της οικονομικής ανάπτυξης, οι οποίες τείνουν να διαρκούν πολύ περισσότερο από τις περιόδους ύφεσης. Δεν θα λέγαμε πως αυτή η γενική αντίληψη για τα χρηματιστήρια είχε εφαρμογή στην αθηναϊκή αγορά, τα τελευταία δέκα χρόνια, που η παγκόσμια ανάπτυξη αυξανόταν σταθερά.

Είχαμε ωστόσο μια περίοδο σταθερής ανόδου, με αρκετές βέβαια αναταράξεις, από τις αρχές Ιουνίου του 2012, που ο ΓΔ βρέθηκε στις 475 μονάδες, ως τον Μάρτιο του 2014, όταν χτύπησε τιμές στο επίπεδο των 1360. Τότε ξένοι και εγχώριοι παράγοντες αναγνωρίζοντας τη βελτίωση των δεδομένων που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις Σαμαρά Βενιζέλου, πήραν το ρίσκο να προεξοφλήσουν ακόμα καλύτερες μέρες. Αλλά φαίνεται ότι δεν ήρθαν. Με αποτέλεσμα η φυγή από το ρίσκο των ελληνικών μετοχών, που ακολούθησε, έφερε τον ΓΔ πάλι στις 450 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2016. Μπορεί λοιπόν οι 900 μονάδες να είναι στατιστικά μια οροφή, αλλά συνδυαστικά με τις πολιτικές εξελίξεις, είναι τα καλύτερα επίπεδα για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας επί ΣΥΡΙΖΑ. Διαπιστώνουμε από αυτά, πως το ΧΑ ήταν είναι και θα είναι ένας ορθολογικά δονούμενος προεξοφλητικός μηχανισμός.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Ο Αύγουστος έδειξε καυτός με το ξεκίνημά του

· Με μια πυρκαγιά στη Σιβηρία με τεράστιων διαστάσεων εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα,

· με τις εντάσεις στις σχέσεις Ιαπωνίας – Κορέας και Κίνας – Ταιβάν να σιγοβράζουν,

· με την πιθανότητα για άτακτο Brexit να μεγαλώνει,

· με τις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες να επιλέγουν πολιτικές χαλάρωσης,

· και ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αμέσως μετά τη πρώτη μετά από καιρό συνάντηση των διαπραγματευτών για το εμπόριο, αποφάσισε να ανακοινώσει επιπλέον δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα, που προκάλεσαν αντίμετρα από την Κίνα, τα χρηματιστήρια σε δυο Αυγουστιάτικες συνεδρίες βουλιάξανε συντονισμένα. Οι ενδείξεις για καυτό Αύγουστο το 2019 κυριάρχησαν.

Η Fed ή ο πρόεδρος Τραμπ

Η Fed στην αρχή της βδομάδας αποφάσισε την πρώτη, από το 2008, μείωση επιτοκίων της, με δικαιολογία την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την αδυναμία των πληθωριστικών πιέσεων. Με γνωστό το στόχο του 2%, ως καταλληλότερο επίπεδο για την σταθερότητα στην οικονομική ανάπτυξη. Οι αντιδράσεις από την απόφαση στο τέλος Ιουλίου δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί πλήρως στις αγορές, γιατί ακόμα υπάρχει διαφορά στην ερμηνεία της ανακοίνωσης που ακολούθησε. Παράλληλα δεν είναι πλέον λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως υπάρχει κούρεμα στην αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς τη νομισματική της πολιτική καθορίζουν η Wall Street και οι σκοπιμότητες, που σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ, μπορεί και πρέπει αυτή να εξυπηρετήσει, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Άλλοι πάλι αναφέρονται στην κατασπατάληση μέσων για ανατροπή μιας ύφεσης, που για την ώρα δεν υπάρχει στον ορίζοντα και όταν έρθει η δύσκολη ώρα, τα εργαλεία για αναζωπύρωσης της οικονομίας θα είναι λιγότερα. Θυμίζουμε ότι στα μέσα Ιουλίου από τη στήλη αναφέραμε: «Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να μειώσει η Fed τα επιτόκια. Ο δε επικεφαλής της Fed Jerome Powell ισχυρίζεται ότι η Fed είναι ανεξάρτητη και δεν θα υποκύψει στην πολιτική πίεση. Ωστόσο, ο πρόεδρος Trump έχει ανακαλύψει τον τέλειο τρόπο για να αναγκάσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να συνεχίσει… να δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Οι ψυχραιμότεροι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουνε ότι θα ήταν λάθος (αλλά όχι τραγικό), καθώς δεν βλέπουνε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουνε κάποια από τα σπάνια πυρομαχικά της Fed αυτή τη στιγμή».

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι οι αγοραίοι αρχικά προσδόκησαν μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης και αυτό θα ήταν μια ένδειξη υποταγής στα κελεύσματα του Προέδρου των ΗΠΑ, που συνέδεε τη νομισματική πολιτική με την παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος. Εκεί όπου οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ, υποτιμούσαν συστηματικά τα δικά τους νομίσματα. Δεν είναι απίθανο λοιπόν να αποτέλεσε κομμάτι της διαπραγματευτικής πολιτικής των ΗΠΑ με τους εμπορικούς εταίρους η ανακοίνωση επιπλέον δασμολογήσεων σε κινεζικά προϊόντα, χωρίς να αποκλείεται ώστόσο, να είναι μοχλός πίεσης προς την Fed. Γιατί κάποιοι μεταφράσανε την απόφαση ως κίνηση που μπορεί να μην έχει συνέχεια και απογοητεύτηκαν, ενώ θα ήταν καλό η ανακοίνωση να υπογράμμιζε ξεκάθαρα την πρόθεση για σταθερότητα στην μείωση των επιτοκίων της Fed.

Οι Κεντρικές Τράπεζες

Οι Κεντρικές Τράπεζες εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στην αδύναμη ανάπτυξη και στην παραγόμενη, από την πολιτική, αβεβαιότητα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εκτός της μείωσης στην αρχή της βδομάδας, δημιούργησε προσδοκίες για ψαλίδισμα ακόμα 50 μονάδων βάσης μέσα στο έτος, ανέφερε η Barclays, κάτι καθόλου δυσάρεστο για τις αγορές. Ωστόσο το κλίμα διαμόρφωσαν οι εντυπώσεις από τις επενδυτικές αντιδράσεις την Παρασκευή, που αφορούσαν σε ανανεωμένους φόβους για το εμπόριο, καθώς οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq εμφάνισαν τη χειρότερη εβδομαδιαία μεταβολή από το Δεκέμβριο. Τότε που οι επενδυτές ξεπουλούσαν τρομαγμένοι από την προοπτική μιας επικείμενης ύφεσης.

Οι Dow και S&P 500 χτύπησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου, με τους S&P 500 και Nasdaq να σημειώνουν την πέμπτη συνεχόμενη μέρα καθόδου τους. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων σημείωσαν την πιο απότομη εβδομαδιαία πτώση τους, σε διάστημα επτά ετών. Να γιατί χαρακτηρίστηκε ως ταραχώδης μια εβδομάδα, όπου η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2008, με παράλληλη ανανέωση των φόβων για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, μετά από ένα tweet από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με σχέδια για επιβολή πρόσθετων δασμών στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια Κινεζικών εισαγωγών την 1η Σεπτεμβρίου.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου έφερε σε όλους από τους δείκτες των αγορών του κόσμου που παρακολουθούμε, απώλειες. Ο S&P 500 είχε μεταβολή -3,00%, στο 2019 αποδίδει +17,08%. Ο Dow, με πτώση -2,60%, στο 2019 κερδίζει +13,54%. Ο S&P400 με -3,46%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +15,12%. Ο δε Nasdaq, με υποχώρηση -3,92%, διαμόρφωσε κέρδη στο 2019 +20,63%, και ο Russell 2000 υποχώρησε -2,87% με ετήσια μεταβολή +13,73%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -1,88% στη βδομάδα, ενώ στο 2019 απέδωσε +10,09%. Ο DAX υποχώρησε -4,41%, ενώ στο 2019 κέρδισε +12,44%, ο CAC είχε μεταβολή -4,48% και στο 2019 αποδίδει 13,28%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -3,55%, στο έτος κερδίζει +4,19%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με βουτιά -3,62%, στο έτος κερδίζει +14,86%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -0,14%, με +16,82% επίδοση φέτος, ενώ ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -1,71%, έχασε την άνοδο με το -3,99% φέτος. Ο χρυσός ενισχύθηκε +2,40%, στα 1452,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +13,36%. Με βουτιά -1,73%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude στα 55,19 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος γράφει κέρδη +21,54%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,64%, στο έτος κερδίζει +5,36%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -3,30% και επίδοση στο έτος -2,10%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έπεσε -2,02%, και αποδίδει στο έτος +2,91%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng βούτηξε χαμηλότερα κατά -5,21% και στο έτος αποδίδει +4,15%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -2,60% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο έτος +14,99%.

Γερνάει ο πλανήτης

Σε τέτοιες περιόδους με ροή καυτών για τις αγορές ειδήσεων, η θεώρηση της κατάστασης από απόσταση βοήθα και συμβάλει, εκτός του ορθολογισμού στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων και στην κατανόηση «ανεξήγητων», με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, φαινόμενων. Για παράδειγμα η πεισματική άρνηση να δυναμώσουν οι πληθωριστικές πιέσεις, παρά την επίμονη χαλαρότητα των πλαισίων της νομισματικής πολιτικής. Αποδίδεται στο δυσλειτουργικό δημογραφικό πεπρωμένο.

Ο Dr Ed Yardeni πρόσφατα σημείωσε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά:

Για τους επενδυτές, ο κόσμος είναι αυτό που είναι - και τα όποια επενδυτικά συμπεράσματα πρέπει να εξαχθούν με βάση το πώς είναι, όχι για το πώς πρέπει να είναι. Ο υπόλοιπος κόσμος εξαρτάται περισσότερο από τις εξαγωγές, ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ, από όσο οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς τον υπόλοιπο κόσμο. Με το να διαταράσσει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με εμπορικούς εταίρους σε όλο τον κόσμο, η διοίκηση Trump κάνει περισσότερες οικονομικές ζημίες στις εκτός ΗΠΑ οικονομίες, από ότι στην Αμερικάνικη. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη οφείλεται στην πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ.

Πολλές υπερπόντιες οικονομίες φαίνεται να έχουν χάσει τη δυναμική τους τα τελευταία χρόνια. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα δημογραφικά προφίλ έχουν μετατραπεί. Τα ποσοστά γονιμότητας έχουν πέσει κάτω από τα ποσοστά αντικατάστασης του πληθυσμού ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα σε τρεις σημαντικές περιφερειακές και εθνικές οικονομίες, της Ευρώπης της Ιαπωνίας και της Κίνας. Η κυβέρνηση της Κίνας επιδείνωσε την κατάσταση με την πολιτική για το ένα παιδί από το 1979 έως το 2015. Επιπλέον, σχεδόν παντού, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Αυτό επίσης καθιστά τα δημογραφικά προφίλ να τείνουν υπέρ αύξησης των υπέργηρων.

Γεγονός που πιέζει τις κυβερνήσεις να δανείζονται περισσότερα και να συσσωρεύουν περισσότερα χρέη, για να παρέχουν προγράμματα υποστήριξης συνταξιοδότησης για την ταχέως αυξανόμενη ομάδα ηλικιωμένων πολιτών. Τέτοιας ποιότητας κρατικός δανεισμός με αυξανόμενο το δημόσιο χρέος επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη. Στο παρελθόν, το χρέος χρηματοδότησε τις κρατικές δαπάνες και οι φορολογικές περικοπές τόνωσαν την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό δεν φαίνεται πλέον να συμβαίνει.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ισχυρίζονται ότι η εντολή τους είναι να αποτρέψουν τον αποπληθωρισμό και να διατηρήσουν τον πληθωρισμό γύρω στο 2,0%. Επιπλέον, ελπίζουν ότι οι πολιτικές τους θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Έχουν αγωνιστεί να το κάνουν, για περισσότερα από 10 χρόνια. Ωστόσο, ο

πληθωρισμός παραμένει ως επί το πλείστον χαμηλότερος από το στόχο του 2,0% και η οικονομική ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση παραμένει υποτονική. Στην πραγματικότητα, εδώ και ενάμισι έτος περίπου, η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σε ολόκληρο τον κόσμο παρά τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα.

Αυτές οι πολιτικές αντισταθμίζουν τις αποπληθωριστικές συνέπειες της εθελοντικής αυτοκαταστροφής της ανθρώπινης φυλής, η οποία είναι η αναπόφευκτη συνέπεια των ποσοστών γονιμότητας κάτω από την αντικατάσταση.

ΧΑ

Άμυνα σε εβδομάδα που σφράγισε την εικόνα του Ιουλίου

Η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου περιλάμβανε τις τρεις συνόδους που σημάδεψαν το τέλος του Ιουλίου και τις δυο του Αυγούστου, που δεν ξεκίνησε καλά για καμία χρηματιστηριακή αγορά του πλανήτη. Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες εμφάνισαν απώλειες τεραστίων διαστάσεων, για τη βαρύτητα των μετοχών που περιλαμβάνουν, με τους DAX και CAC με μεταβολή άνω του -4,4%. Ενώ για τους S&P500 και Nasdaq, η αλυσίδα πέντε πτωτικών κλεισιμάτων έφερε πτώση -3% και -3,92% αντίστοιχα. Εδώ, ο ΓΔ μετά από δυο ανοδικά κλεισίματα την Δευτέρα και την Τετάρτη και πτωτικά τα υπόλοιπα τρία, εμφάνισε εβδομαδιαίες απώλειες -0,63% με πτώση -1,65% τον Αύγουστο, κατόπιν ανόδου +3,62% τον Ιούλιο που τελείωσε με μια σαφώς ανοδική σύνοδο.

Τα στατιστικά για τον 25άρη, που τη διακύμανσή του «ανέλαβαν» οι Τράπεζες, δεν είναι τα ίδια, καθώς στη βδομάδα έχασε -1,02%, τον Ιούλιο ήταν αμετάβλητος και τον τρέχοντα μήνα χάνει ήδη -1,89%. Όσο για τον FTSEM, που στο κατακαλόκαιρο έχει μέσο ημερήσιο τζίρο καλύτερο από αυτόν του πρώτου τριμήνου, στη βδομάδα κράτησε κέρδη +0,65%, αφού τον Ιούλιο είχε την καλύτερη επίδοση +10,58%, αλλά τον Αύγουστο χάνει -2,32% σε δυο συνεδρίες.

Το ανώτερο εβδομάδας μήνα και τελευταίων 12 μηνών σημειώθηκε στην συνεδρίαση της Τετάρτης και ήταν οι 901,57 μονάδες, με κλείσιμο τότε στις 899,93, επίπεδα τιμών που είχαν να εμφανιστούν από τον Φεβρουάριο του 2015. Η αξία συναλλαγών τη μέρα της κορύφωσης πάνω από τις 901 μονάδες ήταν 97,739 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,765 εκατ. Οι συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης είχαν αντίθετα αποτελέσματα καθώς τη Δευτέρα από τις 890,7 μονάδες (το κλείσιμο της Παρασκευής 26/7) ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 895,04 και την επόμενη επέστρεψε στις 889,81, με τζίρο στα 76,702 από 52,491 εκατ. ευρώ την προηγούμενη. Με αυτές τις τρεις συνόδους ξεκαθάρισαν την απόδοσή τους τον Ιούλιο δείκτες και μετοχές. Έγινε ο έβδομος, σε μια ανοδική αλυσίδα σπάνιου για την αγορά μήκους. Οι δυο τελευταίες συνεδριάσεις και πρώτες του Αυγούστου είχαν καθαρά καθοδική δυναμική, αλλά με ελεγχόμενη την ισχύ των πιέσεων από όσους τοποθετήθηκαν αμυντικά, σε μια τάση που επιβάλλεται από το κλίμα στο εξωτερικό.

Την Παρασκευή είχαμε μια πτωτική σύνοδο με αντίδραση από τα χαμηλά, που σφράγισε αρκετά ψηλότερο της προηγούμενης συναλλακτικό ενδιαφέρον, κυρίως από τις συναλλαγές σε πακέτα, αξίας 22,215 εκατ. ευρώ. Ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,746, από 57,384 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,96% από -2,00% την Πέμπτη), ο ΓΔ με μεταβολή -1,11% οδηγήθηκε στις 885,11 από 895,04 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2182,60 από 2212,43 με μεταβολή -1,35%. Ο μέσος τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,9 εκατ. ευρώ πολύ κοντά στο τριπλάσιο του τζίρου της αντίστοιχης περιόδου το 2018, που υπενθυμίζουμε ήταν λίγο πριν την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Σαφές ψαλίδισμα στις ευοίωνες προσδοκίες

Στην πρώτη εβδομάδα του μήνα, υποχώρησαν οι όγκοι των ΣΜΕ Αυγούστου, αλλά ενισχύθηκαν της επόμενης σειράς. Στα options του 25άρη, που έχασε στη βδομάδα -1,02%, μειώθηκαν ομοιόμορφα. Η υποχώρηση του συνολικού όγκου, κατά -13% στα ΣΜΕ του, έγινε παράλληλα με οριακή αύξηση +0,99% των ανοικτών θέσεων. Μεγάλωσε η έκθεση για τον Σεπτέμβριο. Ο 25άρης σταμάτησε στις 2182,60 μονάδες. Ορίστηκε προήγηση 4,25 μονάδων του ΣΜΕ κυρίαρχης σειράς, έναντι του δείκτη.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του 25άρη, ανήλθαν σε 8.232 συμβόλαια, καταλήγοντας με 17.243 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της νέας κυρίαρχης ανήλθε στα 1116 από 1467 ΣΜΕ, ενώ της επόμενης (Σεπτεμβρίου) διαμορφώθηκε σε 530 από 427. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Αυγούστου κατέληξαν σε 16.449 από 16.759 ΣΜΕ και της επόμενης ανήλθαν σε 794 από 315.

Η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου περιλάμβανε τις τρεις συνόδους που σημάδεψαν το τέλος του Ιουλίου και τις δυο του Αυγούστου, που δεν ξεκίνησε καλά για καμία χρηματιστηριακή αγορά του πλανήτη. Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες εμφάνισαν απώλειες τεραστίων διαστάσεων, για τη βαρύτητα των μετοχών που περιλαμβάνουν, με τους DAX και CAC με μεταβολή άνω του -4,4%. Ενώ για τους S&P500 και Nasdaq, η αλυσίδα πέντε πτωτικών κλεισιμάτων έφερε πτώση -3% και -3,92% αντίστοιχα. Εδώ, ο ΓΔ μετά από δυο ανοδικά κλεισίματα την Δευτέρα και την Τετάρτη και πτωτικά τα υπόλοιπα τρία, εμφάνισε εβδομαδιαίες απώλειες -0,63% με πτώση -1,65% τον Αύγουστο, κατόπιν ανόδου +3,62% τον Ιούλιο που τελείωσε με μια σαφώς ανοδική σύνοδο.

Τα στατιστικά για τον 25άρη, που τη διακύμανσή του «ανέλαβαν» οι Τράπεζες, δεν είναι τα ίδια, καθώς στη βδομάδα έχασε -1,02%, τον Ιούλιο ήταν αμετάβλητος και τον τρέχοντα μήνα χάνει ήδη -1,89%. Όσο για τον FTSEM, που στο κατακαλόκαιρο έχει μέσο ημερήσιο τζίρο καλύτερο από αυτόν του πρώτου τριμήνου, στη βδομάδα κράτησε κέρδη +0,65%, αφού τον Ιούλιο είχε την καλύτερη επίδοση +10,58%, αλλά τον Αύγουστο χάνει -2,32% σε δυο συνεδρίες.

Η εικόνα των blue chip με βάση τη μεταβολή στη βδομάδα θα παρουσιαστεί σε συνδυασμό με την επίδοση στον Ιούλιο και τη μεταβολή στον Αύγουστο, που ξεκινά. Δεν ήταν λίγες οι ανοδικές και ξεχώρισαν με βάση τα κέρδη τους οι:

· ΠΕΙΡ +5,06% με επίδοση Ιουλίου +1,17% και Αυγούστου -4,84%,

· ΕΤΕ +4,54% με επίδοση Ιουλίου +9,96% και Αυγούστου -2,64%,

· ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,50% με επίδοση Ιουλίου +14,35% και Αυγούστου +2,07%,

· ΜΟΗ +2,86% με επίδοση Ιουλίου -0,44% και Αυγούστου +2,68%,

· ΟΛΠ +2,70% με επίδοση Ιουλίου +12,73% και Αυγούστου -0,20%,

· ΑΛΦΑ +1,52% με επίδοση Ιουλίου +0,17% και Αυγούστου -4,99%,

· ΣΑΡ +1,18% με επίδοση Ιουλίου -2,47% και Αυγούστου -0,81%,

· ΕΧΑΕ +0,40% με επίδοση Ιουλίου +1,12% και Αυγούστου +0,91%,

· ΤΙΤΚ +0,31% με επίδοση Ιουλίου +14,45% και Αυγούστου +0,31%,

· και ΑΡΑΙΓ +0,25% με επίδοση Ιουλίου +0,25% και Αυγούστου +0,12%.

Στις καθοδικές μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης διακρίνουμε εκείνες με απώλειες όσο και οι βασικοί δείκτες δηλαδή

· ΟΤΕ -1,53% με επίδοση Ιουλίου -4,31% και Αυγούστου -1,53%.

· ΕΕΕ -1,27% με επίδοση Ιουλίου -9,80% και Αυγούστου -0,51%,

· ΤΕΝΕΡΓ -0,96% με επίδοση Ιουλίου +2,84% και Αυγούστου -0,69%,

· ΕΛΠΕ -0,84% με επίδοση Ιουλίου +2,27% και Αυγούστου -0,32%,

· ΑΔΜΗΕ -0,45% με επίδοση Ιουλίου +9,42% και Αυγούστου -2,87%, και έπονται

Η πολυπληθέστερη ομάδα είναι αυτή με πτώση στη βδομάδα πάνω από το -2% ήτοι

· ΒΙΟ -4,80% με επίδοση Ιουλίου 2,21% και Αυγούστου -3,21%,

· ΕΥΡΩΒ -4,57% με επίδοση Ιουλίου +1,85% και Αυγούστου -6,30%,

· ΣΕΝΕΡ -4,05% με επίδοση Ιουλίου -1,82% και Αυγούστου -2,78%,

· ΜΠΕΛΑ -3,73% με επίδοση Ιουλίου +3,82% και Αυγούστου -1,98%,

· ΛΑΜΔΑ -3,40% με επίδοση Ιουλίου +4,33% και Αυγούστου -0,21%,

· ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,32% με επίδοση Ιουλίου +14,44% και Αυγούστου -0,31%,

· ΟΠΑΠ -3,01% με επίδοση Ιουλίου +3,35% και Αυγούστου -1,77%,

· ΦΡΛΚ -2,65% με επίδοση Ιουλίου +11,63% και Αυγούστου -4,34%,

· ΜΥΤΙΛ -2,42% με επίδοση Ιουλίου +8,57% και Αυγούστου -1,00%, και

· ΔΕΗ -2,24% με επίδοση Ιουλίου +49,21% και Αυγούστου -4,26%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ

Διατηρώντας τα επίπεδα των 880 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, δίνει σήμα για υψηλότερα επίπεδα τιμών μέχρι το τέλος του έτους. Παρόλα αυτά η Αγορά δεν μπορεί να παραμείνει ανεπηρέαστη από τις διεθνείς συνθήκες. Την Πέμπτη και την Παρασκευή είδαμε έντονη διόρθωση στο εξωτερικό.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο Αύγουστος επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στους Επενδυτές των Ανεπτυγμένων Αγορών, με ξαφνικές πτώσεις και δημιουργία πτωτικών “gaps” και το 2017 και το 2018. Ειδικά το 2018 δημιούργησε ένα πτωτικό κύμα που διήρκεσε έως το τέλος του έτους.

Η διόρθωση των Διεθνών Αγορών, οφείλεται στις ”συνήθεις”, πλέον, επιθέσεις του Trump στην Κίνα, την οποία απειλεί με κυρώσεις και επιβολή ταριφών στα εισαγόμενα. Το δυσάρεστο αυτή τη φορά ήταν ότι η διόρθωση έγινε παρά την μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 0,25%, που αντί να εκληφθεί σαν μείωση του κόστους δανεισμού, εξελήφθη σαν αδυναμία της Οικονομίας.

Στην Ελλάδα, μετά από πάνω από 10 χρόνια καταστροφικής κρίσης, κανείς δεν μιλάει για ύφεση. Τα επιτόκια, επίσης δίνουν το στίγμα ότι οι Αγορές έχουν μειώσει τις απαιτήσεις κινδύνου της Ελλάδας. Μέσα στον Αύγουστο περιμένουμε αξιολογήσεις Διεθνών Οίκων. Αυτές αναμένεται να ενσωματώσουν το γεγονός ότι έγιναν εκλογές, η νέα Κυβέρνηση είναι σταθερή και οι εξαγγελίες της φιλικές στις Αγορές και να αναβαθμίσουν την Ελλάδα.

Είναι σίγουρο ότι η Ελληνική Αγορά θα προβληματιστεί από ένα “σοκ” στις Διεθνείς Αγορές, αλλά όπως ανέφερα έχει λόγους να ξεχωρίσει. Μετά από πολλά χρόνια πρωτόγνωρης κρίσης, καταφέραμε ακόμα να έχουμε Αγορά. Οι περισσότερες Εταιρείες που διαπραγματευόντουσαν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έμειναν στην ακριβή Ελληνική Αγορά προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες, ενώ πολλές από αυτές που έφυγαν, συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση στην Ελλάδα, έστω σαν παραστατικοί τίτλοι και όχι σαν κύρια εισαγωγή.

Τώρα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για να αυξήσουμε το βάθος της Αγοράς. Τεχνικά στήριξη υπάρχει στις 880 μονάδες, ενώ διαμορφώνεται και μια σημαντική στήριξη στις 865 μονάδες. “Ακλόνητος φρουρός” οι 850 μονάδες. Προς τα πάνω αντιστάσεις έχουμε στις 900, 920 και 960 μονάδες, αλλά η βασική αντίσταση είναι οι περίπου 1.000 μονάδες.

Δυστυχώς, ο Αύγουστος φαίνεται ότι θα μας ταλαιπωρήσει, κυρίως λόγω της Θερινής ραστώνης και της κατάστασης που διαμορφώνουν οι Διεθνείς Αγορές.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec σημείωσε την Παρασκευή:

Καθώς οι Καλοκαιρινές διακοπές παίζουν το ρόλο τους, το Χ.Α. θα αυξήσει την συσχέτισή του με τις Διεθνείς Αγορές. Ο ΑΔΜΗΕ διαπραγματεύθηκε χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, όπως και οι Μύλοι Λούλη και οι νέες μετοχές της Quest εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση. Το βράδυ αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch για την Ελληνική Οικονομία.

Την Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των 2,8 εκατ. μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ιντερτέκ. Την Τετάρτη 7 Αυγούστου ανακοινώνει αποτελέσματα η Frigoglass και την προσεχή Πέμπτη πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου ΟΤΕ και Coca Cola, ενώ μέσα στην ημέρα θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες τηλεδιασκέψεις.

Οι δύο Εταιρείες αποτελούν το 28% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. και όσο να ναι οι επιδόσεις τους κάθε άλλο παρά απαρατήρητες θα περάσουν από την Αγορά. Ειδικά στην περίπτωση του ΟΤΕ η Αγορά αναμένει νέα από την Ρουμανία, ενώ στην Coca Cola η εστίαση θα γίνει στις Αναδυόμενες Αγορές και την επίδραση του… καύσωνα που “χτυπάει κόκκινο” σε όλη την Ευρώπη.

Στις 8 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη και η ανακοίνωση της Morgan Stanley για τις τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του δείκτη. Οι εκπλήξεις δεν πρέπει να αποκλείονται καθώς πέρυσι η ανακοίνωση είχε αιφνιδιάσει με την προσθήκη της Motor Oil.

Ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να προχωρήσει στην τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων την ερχόμενη Τετάρτη, με την απόδοση της προηγούμενης δημοπρασίας να έχει διαμορφωθεί στο 0,23% και την Αγορά να αναμένει συρρίκνωση της απόδοσης, μετά το νέο ιστορικό χαμηλό που σημειώθηκε στην πρόσφατη δημοπρασία των 6μηνων εντόκων (0,15%).

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν στα χαμηλά σε βάθος 6-1 / 2 -μηνών σήμερα Δευτέρα 5/8 και το γιουάν υποχώρησε σε πυθμένα που είχε να φανεί πάνω από δέκα χρόνια, καθώς η ραγδαία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, έστειλε τους επενδυτές στα παραδοσιακά ασφαλή λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων του γιεν, των κρατικών χρεογράφων και του χρυσού.

Οι αγορές έχουν τρομάξει άσχημα, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπ δήλωσε απότομα ότι θα επέβαλε 10% δασμούς σε αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων κινεζικές εισαγωγές, δίδοντας απότομο τέλος σε μια ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο που κράτησε ένα μήνα. Η Κίνα δεσμεύθηκε την Παρασκευή να απαντήσει αναλόγως.

Σε απάντηση, το γιουάν της Κίνας πέρασε πέρα από το ψυχολογικό όριο των 7 δολαρίων σε μια κίνηση που απειλεί να δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο στις εμπορικές εχθροπραξίες - έναν πόλεμο συναλλάγματος.

Η αγοραία συναίνεση αφορά στην άποψη πως είναι απίθανο να δούμε έγκαιρα κάποια ουσιαστική λύση στην εμπορική διαμάχη.

Οι ασιατικές αγορές μετοχών ήταν μια κόκκινη θάλασσα με τον Nikkei της Ιαπωνίας, ο οποίος υποχώρησε ως το -2,4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου. Ήταν η πιο έντονη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο. Αργότερα στις 9:00 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν -1,89%.

Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν αρχικά περίπου -1,4% για να περάσουν την τέταρτη συνεδρία τους στο κόκκινο, στις 9:00 δική μας ώρα η μεταβολή τους ήταν -1,89%, και ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε αρχικά -2,2% στις 9:00 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν -2,46% για να πετύχει το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2016.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε -2,1% σε βάθη που δεν παρατηρήθηκαν από τα τέλη Ιανουαρίου στις 9:00 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν -2,43%. Στην Κίνα, ο δείκτης της αγοράς στη Σαγκάη υποχώρησε στο πρώτο μέρος -0,8% στις 9:00 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν -0,99%, ενώ στην ταραγμένη αγορά του Χονγκ Κονγκ ο HSI χτύπησε ένα πυθμένα σε βάθος επτά μηνών και στις 9:00 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν -2,78%. Ο πόνος γρήγορα εξαπλώθηκε παγκοσμίως, ενώ τα συμβόλαια E-Mini για τα futures των S & P500 και FTSE μειώθηκαν πάνω από -1%.

Οι τιμές του πετρελαίου επίσης υποχώρησαν και πάλι από τις ανησυχίες για τη διατήρηση της ζήτησης, ενώ ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,65% στα 1.450,41 δολάρια την ουγγιά.

Η ζοφερή διάθεση ήταν συνέχεια μιας πτώσης στη Wall Street την Παρασκευή με τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών της MSCI να καταγράφει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια στο έτος. Η εμπορική διαφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο έχει ήδη διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη. Η απότομη κλιμάκωση ορίστηκε στη διάρκεια μιας κρίσιμης εβδομάδα για τις παγκόσμιες αγορές, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χορήγησε μια ευρέως αναμενόμενη περικοπή των επιτοκίων και μείωσε τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα