H πιο σκληρή ημέρα του έτους για τις ασιατικές αγορές

Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 09:46
UPD:09:52
REUTERS/ELOISA LOPEZ

Στη δίνη του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου, αλλά και πολιτικών εξελίξεων, όπως οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και η απόφαση της Ινδίας να ανακαλέσει το ειδικό καθεστώς του Κασμίρ, βρίσκονται οι αγορές της Ασίας. Οι μετοχές δέχονται σφυροκόπημα, ενώ υπό ισχυρή πίεση είναι και τα νομίσματα της περιοχής. 

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng καταγράφει πτώση 2,9%, καθώς η ημιαυτόνομη περιοχή παραλύει από τη γενική απεργία και η πρωθυπουργός, Κάρι Λαμ, προειδοποιεί σε άκρως δραματικούς τόνους πως «η πόλη είναι στο χείλος μίας πολύ επικίνδυνης κατάστασης».

Βαθύ κόκκινο και στη Σαγκάη, με τον Σύνθετο Δείκτη να υποχωρεί 1,48% στις 9:42 πμ. Η πτώση θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη εάν δεν είχαμε «βουτιά» του γιουάν σε χαμηλά 11 ετών.  Στο Χρηματιστήριο της Βομβάης ο BSE Sensex υποχωρεί 1,3%, ενώ στο Σίντνεϊ καταγράφει απώλειες 1,9%. 

Υπό τις συνθήκες αυτές ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific Index υποχωρεί 2,2%, στην μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του φέτος.

Στην αγορά συναλλάγματος η υποτίμηση του γιουάν  συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα νομίσματα της περιοχής. Το δολάριο Αυστραλίας υποχωρεί0,5% στα 0,6770 δολάρια ΗΠΑ, χαμηλά επτά μηνών. Το κορεατικό γουάν με πτώση 1% βρέθηκε σε ναδίρ τριών μηνών, ενώ σε χαμηλά δύο μηνών κινείται και το δολάριο Ταϊβάν. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα