Σφοδρές αναταράξεις και στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι εμπορικές απειλές Τραμπ προκαλούν αιμορραγία
Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 12:45
UPD:12:47
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων από Wall Street και Aσία πήραν οι επενδυτές στην Ευρώπη, καθώς η απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς σε πρόσθετες εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων από την Κίνα έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία. Οι επενδυτές απομακρύνονται μαζικά από το ρίσκο των μετοχών και τα ταμπλό ανά τη Γηραιά Ήπειρο δείχνουν βαθύ κόκκινο. 

Στις 12:35 μμ (ώρα Ελλάδος) ο πανευρωπαϊκός δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 2,1%. Σφυροκόπημα δέχονται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις στη Φραγφούρτη και το Παρίσι, με τους DAX και CAC 40 να υποχωρούν 2,5% και 2,7%. Πτώση 1,65% παρουσιάζει ο FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ στο -2% είναι ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Από το αρνητικό κλίμα δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί περίπου 1% με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ. 

Αν και οι επιθέσεις του Τραμπ στην Ευρώπη είναι σαφώς μικρότερης εμβέλειας από εκείνες στην Κίνα, ο εμπορικός πόλεμος έχει πληγώσει βαθύτατα τη Γερμανία και άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Συνολικά ο μεταποιητικός κλάδος της νομισματικής ένωσης είναι σε ύφεση, καθώς οι παραγγελίες από το εξωτερικό κάνουν «βουτιά». 

Νωρίτερα «αιμορραγία» υπέστησαν και οι αγορές της Ασίας. Στο Τόκιο ο Nikkei 225 κατέγραψε πτώση 2,1% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,35%. Στο -1,4% ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα