Από την έντυπη έκδοση
Μια σημαντική ποιοτική αλλαγή θα συντελεστεί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για την οικονομία της χώρας και τις τράπεζες, στοιχείο που θα καταγράψει η αξιολόγησή τους από τους διεθνείς οίκους. Και η στιγμή πλησιάζει.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ανέφερε χθες το πρακτορείο Reuters, επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ που μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. «Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας εισηγήθηκε στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος με γνώση του θέματος. «Αναμένω ότι αυτό θα γίνει τους δυο πρώτους μήνες του φθινοπώρου», πρόσθεσε. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως το σύστημα επανέρχεται σε μια κανονικότητα από την οποία ξέφυγε το καλοκαίρι του 2015, καθώς η ρήξη της τότε κυβέρνησης με τους θεσμούς προκάλεσε ένα πρωτοφανές bank run μέσα από μια αθρόα ανάληψη καταθέσεων.
Η κεντρική τράπεζα φαίνεται να διενεργεί μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων από την κίνηση αυτή, την οποία και θα αποστείλει στην κυβέρνηση και στους δανειστές. Στη συνέχεια, εναπόκειται στην κυβέρνηση να καταθέσει τη νομοθεσία στο Κοινοβούλιο, δήλωνε η ίδια πηγή.
Βεβαίως οι περιορισμοί έχουν σε μεγάλο βαθμό αρθεί. Όσοι ωστόσο παραμένουν, πέραν των πρακτικών ζητημάτων, ασφαλώς δημιουργούν και μια συγκεκριμένη ψυχολογία στην αγορά.
Από την 1η Οκτωβρίου 2018 επιτρέπονται χωρίς περιορισμό ποσού οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ATM) από τα ιδρύματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, καθώς και κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τα ιδρύματα, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών.
Από την 1η Οκτωβρίου 2018 επίσης επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, έως του ποσού των ευρώ πέντε χιλιάδων (5.000) ή του ισόποσου σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό μήνα ανά καταθέτη (Customer ID), ανά πιστωτικό ίδρυμα.
Ακόμη, χρηματικά ποσά που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από επενδεδυμένα κεφάλαια στην Ελλάδα μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό έως ποσοστό 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος, σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου τηρούμενο σε πιστωτικό ίδρυμα της αλλοδαπής, εφόσον τα ως άνω κεφάλαια έχουν μεταφερθεί από την αλλοδαπή μετά την έναρξη της ισχύος της παρούσας με έμβασμα σε λογαριασμό του δικαιούχου που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Τέλος, συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, η καθεμία, ανά πελάτη, ανά ημέρα, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.
Οι ως άνω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση του λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για κάθε πιστωτικό ίδρυμα.
Μια πλήρης κατάργηση ωστόσο των περιορισμών θα αλλάξει ριζικά το τοπίο σε πολλά επίπεδα, εναρμονίζοντας θα μπορούσε να πει κανείς σε μια υπερβολή το ευρώ της χώρας μας με τα ευρώ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το πιο σημαντικό σε τούτη τη φάση είναι πως θα αλλάξει πλήρως η αξιολόγηση της οικονομίας και των τραπεζών και έτσι θα επιτραπεί στη χώρα σύντομα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας τον δανεισμό της ασφαλώς φθηνότερο.
Η πλήρης κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών θα άρει λοιπόν όλα τα εμπόδια που υφίστανται στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα. Στην Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν πως δεν υπάρχουν πια κίνδυνοι για εξαγωγή κεφαλαίων, αλλά αντιθέτως η επαναφορά στην κανονικότητα θα βοηθήσει την επανεισδοχή κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα από λογαριασμούς του εξωτερικού τόσο ως προς τους ιδιώτες όσο και ως προς τις επιχειρήσεις.