Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Fitch

Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 23:54
UPD:03/08/2019 00:14
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Χωρίς καμιά θετική έκπληξη, η Fitch προχώρησε στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης «BB-» για την Ελλάδα, διατηρώντας σταθερή την προοπτική (outlook). Όπως επισημαίνει, η συγκεκριμένη αξιολόγηση υποστηρίζεται από τα υψηλά επίπεδα στο κατά κεφαλήν εισόδημα, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τις παραμέτρους των επιπέδων «ΒΒ» και «ΒΒΒ». Επίσης, τονίζει ότι το «προφίλ» του δημόσιου χρέους της γενικής κυβέρνησης είναι εξαιρετικά ευνοϊκό και οι δημοσιονομικές επιδόσεις κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών ήταν ισχυρές.

Ο οίκος στέκεται ιδιαίτερα στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και αναφέρει ότι η έλευση μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας ενός μεμονωμένου κόμματος θα μπορέσει να συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει την ταχεία εφαρμογή της ατζέντας πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

Επισημαίνει ακόμη ότι στις 30 Ιουλίου το κοινοβούλιο ενέκρινε ένα πρώτο σύνολο μέτρων, που περιλαμβάνουν μείωση του ΕΝΦΙΑ, την οποία η κυβέρνηση αναμένει ότι θα κοστίσει 205 εκατομμύρια ευρώ (0,1% του ΑΕΠ) το 2019, καθώς και τη διάταξη για τις 120 δοσεις και τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 20%, από 28% σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τη Fitch, τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν να βελτιώνονται. Η Ελλάδα σημείωσε πλεόνασμα του προϋπολογισμού 1,1% του ΑΕΠ το 2018, από 0,7% το προηγούμενο έτος, λόγω υψηλότερων εσόδων από τον προϋπολογισμό και τον περιορισμό των δαπανών. Αυτό «μεταφράστηκε» σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ, πολύ πιο πάνω από τον μνημονιακό στόχο για 3,5% του ΑΕΠ. Ο οίκος αναμένει ότι η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει υγιής και θα προβάλει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% και 3,4% του ΑΕΠ το 2019-20. Το ακαθάριστο χρέος της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στο 181,1% του ΑΕΠ το 2018 και αναμένει επίσης να μειωθεί στο 161% του ΑΕΠ έως το 2021, με βάση τα διατηρούμενα πρωτογενή πλεονάσματα, τη μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2% και τα χαμηλά ονομαστικά αποτελεσματικά επιτόκια.

Ακόμη σημειωνεται ότι, αν και το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει υψηλό, υπάρχουν ελαφρυντικοί παράγοντες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητά του. Τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας ανέρχονται σε 26,8 δισ. ευρώ (14% του ΑΕΠ), με βάση τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο του 2018. Οι δε ανάγκες χρηματοδότησης είναι χαμηλές και οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως μέχρι το 2022-23.

Το θετικό προφίλ του δημόσιου χρέους της Ελλάδας φαίνεται από το γεγονός ότι το κόστος εξυπηρέτησής του είναι χαμηλό. Το 90,8% του χρέους γενικής κυβέρνησης έχει σταθερά επιτόκια (γεγονός που υποδηλώνει χαμηλή εξάρτηση από τη μεταβλητότητα  των επιτοκίων) και η μέση ωρίμανση (λήξη)  του ελληνικού χρέους (21,1 έτη) είναι από τις μεγαλύτερες σε όλα τα ομόλογα που αξιολογεί Fitch.

Τέλος, ο οίκος επισημαίνει ότι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επόμενη αξιολόγησή του είναι:

  • Η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, που υπονομεύει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.
  • Ανεπιθύμητες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, που αυξάνουν τους κινδύνους για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.
  • Η επανεμφάνιση σταθερά μεγάλων ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα