Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γκαζπρόμ

Ρωσικό αέριο στη Δύση μέσω Ελλάδας
Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2006 09:42

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ αναμένεται να τεθεί σήμερα ο ρόλος της Ελλάδας στη μεταφορά ρωσικού αερίου προς τη Δύση, κατά τη συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος της Γκαζπρόμ Αλεξέι Μίλερ με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή (στις 14:30) και τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα.

Η ατζέντα της συζήτησης δεν έχει ανακοινωθεί, καθώς η επίσκεψη θεωρείται ανεπίσημη. Ωστόσο η συγκυρία κάτω από την οποία γίνεται η επίσκεψη και η γενικότερη κινητικότητα που παρατηρείται στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά θέματα, προδιαγράφει και τα ενδιαφέροντα της Γκαζπρόμ στην περιοχή.

Οπως έγραψε προχθές Τρίτη η «Ν», στις 31 Ιανουαρίου πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα ο υπουργός οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας κομίζοντας στη ρωσική πλευρά προτάσεις για τη διευκόλυνση διέλευσης ρώσικου φυσικού αερίου προς τη Δύση.

Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, η επίσκεψη Μίλερ στην Ελλάδα, θα πρέπει να συσχετιστεί με τις νέες διεξόδους που διερευνά η ρωσική εταιρεία προκειμένου να προσπελάσει τις αγορές της δύσης, χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα όπως αυτά με την Ουκρανία.

Ηδη στο σχεδιασμό της Γκαζπρόμ και της Ρωσίας, έχει ενταχθεί η δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού στη Βαλτική, με παράκαμψη της Ουκρανίας, για τη διοχέτευση φυσικού αερίου στη Γερμανία και από κει, μέχρι και τη Μεγάλη Βρετανία.

Επίσης στο τέλος του 2005, κατά τα εγκαίνια λειτουργίας του υποβρύχιου αγωγού Μπλου Στριμ, μέσω του οποίου η Γκάζπρομ, τροφοδοτεί με αέριο την Τουρκία, απευθείας, χωρίς την παρεμβολή άλλων κρατών, Πούτιν και Ερντογάν είχαν συμφωνήσει σε αμοιβαίες διευκολύνσεις και σύσφιγξη των σχέσεων στα ενεργειακά θέματα, για τη διευκόλυνση των εξαγωγών ρώσικου αερίου.

Ετσι και με δεδομένο ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ιταλία σχεδιάζει τον οριζόντιο αγωγό από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι το Οτράντο της Ιταλίας, θεωρείται δεδομένο ότι και η Ρωσία θα θελήσει να επωφεληθεί, καθώς ήδη τροφοδοτεί την Τουρκία με αέριο, σε ποσότητες όμως πολύ μικρότερες από τη χωρητικότητα του αγωγού Μπλου Στριμ που ανέρχεται σε 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο.

Τα ελληνορωσικά

Σε ό,τι αφορά στα θέματα ελληνορωσικής συνεργασίας στην ενέργεια, αυτά βρίσκονται στο επίπεδο των μη δεσμευτικών μνημονίων, ενώ ακόμη και οι υπογραμμένες συμφωνίες για αναθέσεις έργων σε ρωσικές εταιρείες, δεν υλοποιούνται.

Αυτή τη στιγμή στα ενεργειακά, η συνεργασία των δύο χωρών περιορίζεται στην αγορά λιγότερων από 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά αερίου το χρόνο, ενώ πριν από περίπου 8 χρόνια, είχε ανατεθεί σε ρωσικές εταιρείες η κατασκευή του λιγνιτικού σταθμού της Φλώρινας.

Χαμηλή τιμή

Οσον αφορά στις τιμές που αγοράζει η Ελλάδα το φυσικό αέριο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη άλλων κρατών της Δυτικής Ευρώπης. Σε καμία περίπτωση όμως, τόσο χαμηλή, όσο αυτή που απολαμβάνουν οι δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, ή τα κράτη του πρώην ανατολικού συνασπισμού.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα