Shell: 4% χαμηλότερα κέρδη μετά τη μείωση της παραγωγής

Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2006 09:45

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 4% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών στον κόσμο, Royal Dutch Shell Plc, καθώς οι τυφώνες πέρυσι στις ΗΠΑ περιόρισαν την παραγωγή στις εγκαταστάσεις της στον Κόλπο του Μεξικό.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 4,4 δισ. δολ. από 4,6 δισ. δολ. έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2004, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Shell. Τα κέρδη, εξαιρουμένων των αλλαγών στην αξία των αποθεμάτων, αυξήθηκαν 3%, φθάνοντας τα 5,4 δισ. δολάριο. Εννέα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι σε αυτή τα βάση τα κέρδη της Shell θα διαμορφωνόντουσαν στα 5,4 δισ. δολάρια.

Οι τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικό των ΗΠΑ πέρυσι, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής της πλατφόρμας Mars της Shell, η οποία αντλεί πλέον του 4% του συνολικού της πετρελαίου. Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Jeroen van der Veer, αυξάνει τις επενδύσεις το 2006 κατά 27% στα 19 δισ. δολ., περισσότερο από την BP Plc, μετά τις καθυστερήσεις σε εργοστάσια στη Μπόνγκα της Νιγηρίας και την αναθεώρηση των αποθεμάτων.

Οι μετοχές Β της Shell, υποχώρησαν χθες 11 πένες στο Λονδίνο, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στις 2.500 πένες η μία. Στις 31 Ιανουαρίου έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων ετών, ενώ το 2005 σημείωσαν αύξηση 20%.

Δώδεκα από 28 οικονομικούς αναλυτές, εισηγούνται για τις μετοχές της εταιρείας στο Λονδίνο «buy», 11 εισηγούνται «hold» και πέντε εισηγούνται «sell».

Σημειώνεται, ότι πριν από τρεις ημέρες, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, Exxon Mobil Corp., είπε ότι τα κέρδη της το τρίμηνο αυξήθηκαν 27% στα 10,7 δις .δολ., κλείνοντας το πιο κερδοφόρο έτος, από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική εταιρεία στην ιστορία. Η Chevron Corp., ανακοίνωσε στις 27 Ιανουαρίου ότι το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη της σημείωσαν αύξηση 20%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 4,14 δισ. δολαρίων.

Η BP, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, ενδέχεται να ανακοινώσει στις 7 Φεβρουαρίου κέρδη 4,6 δισ. δολαρίων και η γαλλική Total SA στις 15 Φεβρουαρίου, κέρδη 4 δισ. δολ., σύμφωνα με την Credit Suisse.

H Shell έχει αρκετά αποδεδειγμένα αποθέματα για 8,6 χρόνια, με βάση τα αποθέματα του 2004 ύψους 11,9 δισ. βαρελιών πετρελαίου και παραγωγή 3,77 εκατ. βαρελιών ημερησίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα