ΕΣΕΕ για προγραμματικές δηλώσεις: Πρώτο, αλλά ευκρινές μήνυμα αισιοδοξίας

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019 11:38
UPD:11:39

Την ικανοποίησή της για τα μέτρα φοροελάφρυνσης και βελτίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση στο πλαίσιο των προγραμματικών της δηλώσεων εκφράζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας.

«Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στέλνουν ένα πρώτο αλλά ευκρινές μήνυμα αισιοδοξίας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Για τους εκπροσώπους της αγοράς, που είχαμε εγκλωβιστεί σε μία υπερδεκαετή στασιμότητα, αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα» αναφέρει ο κ. Καρανίκας.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η νέα κυβέρνηση δείχνει να γνωρίζει ότι χρόνος διαθέσιμος δεν υπάρχει και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι φέρνει άμεσα προς ψήφιση σημαντικά νομοσχέδια.

«Η επιχειρηματική κοινότητα υποδέχεται με ικανοποίηση τα μέτρα φοροελάφρυνσης και βελτίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων και αναμένει από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας το επόμενο διάστημα την εξειδίκευση για τα υπόλοιπα, εξίσου σημαντικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, όπως την σταδιακή κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη από το 20% που είναι σήμερα στο 15%  και τη σύσταση ‘Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων’ που θα αποσκοπεί στην επιβράβευση από πλευράς Κράτους, των συνεπών επιχειρηματιών» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι ενώ το πακέτο των μέτρων «έχει σαφώς αναπτυξιακό χαρακτήρα», είναι αναγκαίο «να εφαρμοστεί συνδυαστικά με αποφασιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της αργής απονομής της δικαιοσύνης, τη διευκόλυνση της τραπεζικής χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών αντιμετώπισης του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου».

Τονίζει τέλος ότι όσο δεν υπάρχει νέο πλαίσιο συμφωνίας με τους θεσμούς «είναι σημαντικό να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία που απορρέει από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας». Άλλωστε, καταλήγει, «η αξιοπιστία της οικονομίας και η εμπιστοσύνη των αγορών, από κοινού με την αναμενόμενη ενίσχυση των επενδύσεων, θα είναι τα ισχυρότερα «όπλα» της κυβέρνησης όταν θα επανέλθει η συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα