Μάζεψαν κέρδη στην Ευρώπη

Σε καθοδική πορεία οι μετοχές
Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2006 00:01

ΚΑΘΟΔΙΚΗ πορεία κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να «τιμωρούν» τη Royal Dutch Shell και την AstraZeneca, που ανακοίνωσαν απογοητευτικά κέρδη ή προβλέψεις.

Oι μετοχές της Shell, της BP και της Total σημείωσαν πτώση 2,4%, 3% και 2,8% αντίστοιχα, με την τιμή του αργού να κυμαίνεται κάτω από τα 66 δολάρια το βαρέλι.

Περαιτέρω πιέσεις ασκήθηκαν στην αγορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ανακοίνωσε ότι παραμένει επιφυλακτική, εν όψει αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst έκλεισε με πτώση 1% στις 1.319,80 μονάδες.

Περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες των αμερικανικών blue chips, χθες, έπειτα από ανακοίνωση Αμερικανού αξιωματούχου, ότι οι ΗΠΑ προς το παρόν δεν σχεδιάζουν να αναπροσαρμόσουν το επίπεδο κινδύνου κατά της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, οι ανησυχίες των επενδυτών για την παραγωγικότητα στις ΗΠΑ και τα κέρδη διατήρησε τις τιμές των μετοχών στο «κόκκινο». Η αναπάντεχη μείωση της παραγωγικότητας το τέταρτο τρίμηνο για πρώτη φορά σε διάστημα πενταετίας ενέτεινε τις ανησυχίες για υψηλότερο πληθωρισμό, ασκώντας πιέσεις στις μετοχές των εταιρειών κοινής ωφέλειας, του τραπεζικού κλάδου και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Στην απαισιόδοξη εικόνα συντέλεσαν τα απογοητευτικά εταιρικά κέρδη εταιρειών, όπως της Tyco International Ltd., που είδε τη μετοχή της να σημειώνει πτώση 4,2%. Οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για τον πληθωρισμό και τις πιέσεις στην αγορά εργασίας, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Ανοδο 1,4% σημείωσε αντίθετα ο δείκτης Nikkei χθες, κλείνοντας πάνω από τις 16.700 μονάδες για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε ετών, καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε αγορές μετοχών εταιρειών που ανακοίνωσαν υψηλή κερδοφορίας, όπως η Konica Minolta Holdings Inc. και η Denso Corp.

Η μετοχή της Matsushita Electric Industrial Co. ενισχύθηκε κατά 1,2% πριν από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων, ενώ οι εταιρείες χάρτου σημείωσαν άνοδο, μετά την αύξηση των τιμών στα προϊόντα από την Oji Paper Co.

Τα στοιχεία των αποτελεσμάτων καθοδηγούν τις αγορές την περίοδο αυτή, ενώ αναλυτές αναφέρουν ότι τα κέρδη είναι περιορισμένα, καθώς ορισμένοι επενδυτές αποσύρουν κέρδη πριν από το κλείσιμο των βιβλίων τους στα τέλη Μαρτίου.

Ο δείκτης Nikkei διαμορφώθηκε στις 16.710,55 μονάδες το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2000.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΟΥΖΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα