ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές αντιστρέφοντας τα κέρδη στις αρχές της εβδομάδας, μετά τις εκθέσεις οι οποίες έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να επιταχυνθεί στις ΗΠΑ, αναγκάζοντας την Federal Reserve στη συνέχιση της αύξησης του κόστους δανεισμού. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της
Honda Motor Co. και της Samsung Electronics Co., σημείωναν απώλειες.
Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχώρησε 0,5% φθάνοντας στις 127,94 μονάδες στις 12:05 μ.μ. στο Τόκυο, οδεύοντας να σημειώσει πτώση 0,4% μέσα στην εβδομάδα. Και οι 10 κλάδοι που τον αποτελούν κινούντο πτωτικά. Ο δείκτης έχασε 1,5% από τις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία είχε αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 σημείωσε απώλειες 0,5% στις 16.621,92 μονάδες, υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία είχε αναρριχηθεί από την 1 η Σεπτεμβρίου του 2000. Στη Ν. Κορέα απώλειες 2,2% σημείωσε ο δείκτης Kospi, τις μεγαλύτερες μεταξύ των λοιπών δεικτών στην Ασία, καθώς τα συνδυασμένα κέρδη των τραπεζών της χώρας μειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng Index σημείωνε απώλειες 1,6%. Πτωτικά κινήθηκαν και οι δείκτες στην Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, τη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες.
Κλειστό είναι το Χρηματιστήριο της Ταϊβάν από τις 26 Ιανουαρίου, λόγω του εορτασμού του Νέου Ετους της Σελήνης. Ο δείκτης Kuala Lumpur Composite σημείωνε άνοδο 0,8% στη Μαλαισία μετά από τέσσερις ημέρες διακοπών. Κλειστές παρέμειναν οι αγορές στην Κίνα.
Απώλειες 0,9% σημείωσε χθες ο Standard & Poor's 500 στις ΗΠΑ. Το εργατικό κόστος στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αυξήθηκε με ρυθμό 3,5% τον μεγαλύτερο μέσα σε ένα έτος. Η παραγωγικότητα, το μέτρο του πόσο παράγει κάθε εργαζόμενος για μια εργάσιμη ώρα υποχώρησε 0,6%, σημειώνοντας την πρώτη πτώση σε χρονικό διάστημα περίπου πέντε ετών, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση της χώρας.
Η Fed αύξησε αυτήν την εβδομάδα τα επιτόκια για 14η συνεχόμενη φορά, στο 4,5%.