Rio Tinto: Μελετά επενδύσεις ύψους 9 δισ. δολ. για επέκταση

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2006 07:26

ΜΕΛΕΤΕΣ για νέα έργα και για την επέκταση των ορυχείων της, που ενδέχεται να κοστίσουν έως 9 δισ. δολ., κάνει η τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, Rio Tinto Group, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζήτηση από την Κίνα.

Τα έργα περιλαμβάνουν την επέκταση των ορυχείων σιδηρομεταλλεύματος West Australian, του άνθρακα Mt. Pleasant στην πόλη New South Wales και έργο για χαλκό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη μητρική της εταιρεία στο Λονδίνο. Η Rio είναι πιθανό να δαπανήσει 3 δισ. δολ. ετησίως σε έργα το 2006 και το 2007, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Leigh Clifford.

Η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, οδήγησε σε ελλείμματα και σε τιμές ρεκόρ των πρώτων υλών, από το σιδηρομετάλλευμα έως τον χαλκό, αναγκάζοντας τις μεταλλουργίες, όπως την Rio και τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, BHP Billiton, να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους. Η Rio ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ χθες και είπε ότι οι τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής ώθησαν τα κέρδη της στο σύνολο της χρήσης, στα 2,37 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Rio Tinto σημείωναν άνοδο 1,52 δολ., ποσοστό 2%, φθάνοντας στα 76,50 δολ. Αυστραλίας η μία στο Χρηματιστήριο της χώρας. Στις 2:54 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, διαπραγματεύθηκαν στα 75,08 δολ. Αυστραλίας η μία.

Χθες η Rio ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το 2005, στα 5,2 δισ. δολ. ΗΠΑ και είπε ότι θα επιστρέψει 4 δισ. δολ. στους μετόχους. Η προοπτική για το 2006, παραμένει «θετική», καθώς οι προμήθειες συνεχίζουν να υστερούν της ζήτησης, όπως είπε χθες ο προέδρος της εταιρείας, Paul Skinner.

Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος, του χαλκού και του ψευδαργύρου, άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ. Ο χαλκός που χρησιμοποιείται για καλώδια και αγωγούς, αναρριχήθηκε 64% και ο ψευδάργυρος που χρησιμοποιείται στο ανοξείδωτο ατσάλι αναρριχήθηκε πέρυσι σε ποσοστό 84%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα