Αυστραλία: Μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Δεκέμβριο

Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2006 07:36

ΜΕΙΩΣΗ 53%, σημείωσε τον Δεκέμβριο το εμπορικό έλλειμμα της Αυστραλίας, καθώς οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ μετά την αύξηση των φορτώσεων χαλκού, αλουμινίου και ψευδαργύρου στην Κίνα.

Το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών στο 1,17 δισ. δολ. Αυστραλίας (881 εκατ. δολ. ΗΠΑ) από 2,47 δισ. δολ. Αυστραλίας τον Νοέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Σύδνεϋ. Οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν 7%. Κατά μέσον όρο, 20 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στο 1,8 δισ. δολ. Αυστραλίας.

Η αύξηση των εξαγωγών θα βοηθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας, από τον χαμηλότερο αριθμό ανάπτυξης μέσα σε ένα έτος καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες και η ζήτηση για κατοικίες, περιορίζονται. Οι μεταλλουργίες, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton, της Rio Tinto Group και της Portman Ltd. αύξησαν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό, καθώς η αύξηση της παγκόσμιας κίνησης που οδηγείται από την Κίνα, ωθεί ανοδικά τις τιμές των προϊόντων φυσικής παραγωγής.

Αλλη έκθεση σήμερα έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4% τον Δεκέμβριο, μετά την υποχώρησή του 0,1% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,5%.

Το εμπορικό έλλειμμα της Αυστραλίας υποχώρησε στα 926 εκατ. δολ. Αυστραλίας τον περασμένο Ιούλιο, πριν αναρριχηθεί στα τέταρτα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ τον Νοέμβριο, καθώς οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μειώθηκαν.

Το δολάριο της Αυστραλίας αγοράστηκε στα 75,31 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:50 μ.μ. από 75,26 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση των παραπάνω στοιχείων. Το νόμισμα της χώρας αναρριχήθηκα στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών στις 31 Ιανουαρίου και στα 75,89 σεντς του δολ. των ΗΠΑ, καθώς αισιοδοξία επικράτησε ότι οι αύξηση της τιμής των προϊόντων φυσικής παραγωγής θα τροφοδοτήσει τις εξαγωγές και την ανάπτυξη. Σήμερα το νόμισμα άγγιξε τα 75,39 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα