OTOE: 24ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα

Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2006 10:53

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ σύγκρουσης οδηγούνται οι σχέσεις τραπεζοϋπαλλήλων και 6 τραπεζιτών που αρνούνται να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει για σήμερα 24ωρη απεργία στην οποία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Λόγω της απεργίας θα καταβληθούν με δύο μέρες καθυστέρηση, δηλαδή την Τετάρτη, τα οικογενειακά επιδόματα στους πολύτεκνους του ΟΓΑ.

Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ οι τράπεζες επιχειρούν να καταργήσουν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, θεσμό που μέχρι σήμερα έχει κατακτηθεί ως μέσο επίλυσης των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι ο θεσμός των κλαδικών συμβάσεων εργασίας κατοχυρώνεται από το σύνταγμα και τους νόμους και κανείς, όσο οικονομικά ισχυρός και αν είναι, δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση αυτές τις κατακτήσεις. Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι θεωρεί αυτονόητο πως «αν οι τράπεζες επιμείνουν και η κυβέρνηση δεν παρέμβει άμεσα και δραστικά για την άρση αυτής της αυθαίρετης και παράνομης συμπεριφοράς, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας θα αντιταχθεί στην αδιανόητη πρόκληση».

Οι συμβάσεις αυτές αφορούν το βασικό μισθό (Ενιαίο Μισθολόγιο), το ωράριο εργασίας, τις άδειες, τις κοινωνικές παροχές (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, επίδομα τοκετού, κατασκηνώσεις κ.λπ.), τα κοινωνικά επιδόματα (γάμου, τέκνων), τα επιστημονικά επιδόματα και λοιπές παροχές. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, στις 9.00, συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και θα ακολουθήσει μαζική παράσταση στον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Τ. Αράπογλου.

Τι ζητά η Ομοσπονδία

Στις επιδιώξεις της ΟΤΟΕ είναι:

- Προσφυγή στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας,

- «Στρογγυλό» τραπέζι, που θα αποτελείται από καθηγητές συνταγματολόγους και εργατολόγους, προκειμένου να τοποθετηθεί η επιστημονική κοινότητα.

- Συνάντηση όλων των Ομοσπονδιών με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους.

- Κλιμάκια της ΟΤΟΕ, θα περιοδεύσουν σ' όλη τη χώρα, προκειμένου να ενημερώσουν αναλυτικά για την κρισιμότητα του αγώνα μας. Στις περιοδείες αυτές θα γίνει ενημέρωση για τους κινδύνους που εγκυμονούνται σε περίπτωση μη υπογραφής Κλαδικών Συμβάσεων.

Οι τραπεζίτες επιμένουν σε επιχειρησιακές συμβάσεις

Η ΕΝΤΑΣΗ των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΟΤΟΕ, αρχής γενομένης από σήμερα, θα δείξει πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος που άνοιξε με την άρνηση των τραπεζών να προσέλθουν σε κλαδικές διαπραγματεύσεις. Εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια, τα νομικά τμήματα των τραπεζών εξετάζουν την υποχρεωτικότητα ή μη της κλαδικής σύμβασης. Η αναγκαιότητα των επιχειρησιακών συμβάσεων προέκυψε πιο έντονη με την πλήρη αλλαγή του χάρτη που προκάλεσαν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι συγχωνεύσεις και η εξωστρέφεια των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι τραπεζίτες είδαν την παρούσα φάση ως την πιο ώριμη συγκυρία για την κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Η πλευρά των τραπεζιτών παραμένει σταθερή και είναι λίγες πλέον οι περιπτώσεις σύμπτωσης απόψεων μεταξύ τους. Στην ουσία, συμφωνούν ότι αποκλίνουν σημαντικά τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα και ότι η σύμπραξη στον καθορισμό των εργασιακών σχέσεων είναι αδύνατη. Οπως δηλώνει στη «Ν» ο Θεόδωρος Πανταλάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και από τους εμπειρότερους τραπεζίτες στις διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους «σε κάθε τράπεζα υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες και αντιλήψεις όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας. Και αυτές άπτονται μια σειράς θεμάτων, όπως το ωράριο ως το ασφαλιστικό - για να αναφερθώ στα πιο συζητημένα - αλλά και σε πολλά άλλα θέματα. Eίναι ουσιαστική η διαφοροποίηση και αποτυπώνεται στην απόφαση να μην προσέλθουν ενιαία σε διαπραγματεύσεις».

Ο κ. Πανταλάκης τονίζει ότι «δεν είναι κύριο θέμα το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων, όπως τοποθετείται από ορισμένες πλευρές. Η διαφορετικότητα σχετίζεται με τη στρατηγική κάθε τραπεζικού ομίλου, τη φιλοσοφία του, την αντίληψη για την ανάπτυξη και σε κάθε περίπτωση στο πως κατανέμει την επιτυχία του μεταξύ των μετόχων και των εργαζομένων. Ας μην ξεχνάμε βεβαίως ότι η Ελληνική Ενωση Τραπεζών δεν υπήρξε ποτέ εργοδοτική ένωση».

Το επίμαχο 70%

Το νομικό μέρος της υπόθεσης, εάν δηλαδή υπάρχει υποχρέωση κλαδικής σύμβασης, θεωρείται από τους τραπεζίτες λυμένο. Ο νόμος προβλέπει την ευχέρεια των τραπεζών, εφόσον συγκεντρώνουν το 70% των εργαζομένων του κλάδου, να συνάψουν κλαδική σύμβαση. Η ρύθμιση είχε το νόημά της στην εποχή που λειτουργούσαν οι κρατικές τράπεζες και μόνη ιδιωτική η Τράπεζα Πίστεως.

Στη συνέχεια, οι ιδιωτικοποιήσεις και η ίδρυση νέων τραπεζών έκαναν δυσκολότερη τη συναίνεση και μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και είναι γνωστό στους συμμετέχοντες ότι τα τελευταία χρόνια όλο και δυσκολότερα ορισμένες τράπεζες προσέρχονταν στην κοινή διαπραγμάτευση. Με βάση τα σημερινά δεδομένα του κλάδου, ακόμη και εάν οι τράπεζες υπό τον έλεγχο του κράτους, με την ευρεία ή τη στενή έννοια, πιέζονταν από τον υπουργό Οικονομίας να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια κλαδική σύμβαση είναι αμφίβολο εάν θα συγκέντρωναν το επίμαχο 70%.

Οι επιχειρησιακές συμβάσεις αποτελούσαν ήδη συνήθη πρακτική για τη ρύθμιση θεμάτων πέραν της υπάρχουσας κλαδικής και ορισμένες τράπεζες επιδίωκαν με τον τρόπο αυτό να προσαρμόσουν στις ανάγκες τους τις σχέσεις με τους εργαζομένους, για μια σειρά από θέματα όπως επιδόματα, πρόσθετες αμοιβές, παροχές αναφορικά με δάνεια προς το προσωπικό.

Οσον αφορά τα μισθολογικά ζητήματα, η τάση πλέον θα είναι η σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα και η διαφοροποίηση ανάλογα με το είδος της εργασίας, για παράδειγμα σε πωλήσεις ή σε κεντρικές υπηρεσίες, στη μητρική τράπεζα ή σε θυγατρική του Ομίλου, στην Ελλάδα ή σε θυγατρικές του εξωτερικού ενώ θέματα όπως το ωράριο έχουν διαφορετική σπουδαιότητα από τράπεζα σε τράπεζα.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα