BNP Paribas: Προς νέες εξαγορές ιταλικών τραπεζών

Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2006 11:03

H BNP Paribas SA, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, ενδέχεται να ακολουθήσει την προσφορά των 9 δισ. ευρώ (10,8 δισ. δολ.) για την εξαγορά της Banca Nazionale del Lavoro SpA της Ρώμης και να κάνει περισσότερες εξαγορές ιταλικών τραπεζών, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Baudouin Prot.

«Η ιταλική αγορά δεν είναι ενοποιημένη ακόμη και υπάρχουν πολλές μικρές ή μεσαίες τράπεζες που μπορούμε να δούμε, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της BNL», είπε ο Prot σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, συμπληρώνοντας: «Η ιταλική αγορά από έσοδα και κέρδη θα παραμείνει μία από τις καλές ευρωπαϊκές αγορές».

«Η BNP Paribas συμφώνησε να αγοράσει το 48% της BNL από την ιταλική ασφαλιστική εταιρεία, Compagnia Assicuratrice Unipol SpA και τους συνεργάτες της το πρωΐ της 2 ας Φεβρουαρίου μετά από τρεις ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων», είπε ο Prot. H Unipol πλησίασε την γαλλική εταιρεία για μερίδιο στις 20 Ιανουαρίου, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την απόρριψη της Bank Of Italy για την προσφορά της ασφαλιστικής για την BNL, την έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας.

Η εξαγορά θα είναι η δεύτερη για ιταλική τράπεζα από ξένη δανείστρια, σε χρονικό διάστημα λιτότερο του έτους, μετά την απόκτηση του ελέγχου στην Banca Antonveneta SpA τον περασμένο Δεκέμβριο από την ABN Amro Holding Nv της Ολλανδίας. Οι ξένες δανείστριες επιδιώκουν τις εξαγορές ιταλικών τραπεζών, επειδή αυτές μπορούν να χρεώνουν ποσοστά, που είναι υπερδιπλάσια του μέσου όρου παγκοσμίως, σύμφωνα με την Cap Gemini για το 2005.

Η BNP Paribas θα χρησιμοποιήσει τα καταστήματα της BNL για να πουλήσει υποθήκες και υπηρεσίες διαχείρισης κεφαλαίων, να προσελκύσει τους καταναλωτές με ενοικιάσεις αυτοκινήτων και άλλες οικονομικές προσφορές, να αυξήσει τις καταθέσεις της, καθώς επίσης και την επενδυτική της τραπεζική. Η γαλλική δανείστρια ενδέχεται να επιδιώξει για περισσότερες εξαγορές στην Ιταλία, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, είπε ο Prot.

H BNP Paribas ήδη παράγει περίπου 750 εκατ. ευρώ των ετησίων εσόδων της στην Ιταλία, μέσω της εταιρικής και της επενδυτικής τραπεζικής, τη χρηματοδότηση καταναλωτών, το leasing αυτοκινήτων και τη διαχείριση στόλων αυτοκινήτων.

Οι μετοχές της BNP Paribas, σημείωναν απώλειες 1,45 ευρώ, ποσοστό 2%, φθάνοντας στα 71,7 ευρώ η μία στις 9:10 π.μ. στο Παρίσι, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ. Η τράπεζα σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την προσφορά μέσω της πώλησης μετοχών αξίας 5,5 δισ. ευρώ και 2 δισ. ευρώ μέσω του κεφαλαίου της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα