Ε.Ε.: Ερευνα για το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης του ΟΤΕ

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 13:06

Επίσημη διαδικασία έρευνας βάσει των κανόνων ανταγωνισμού της συνθήκης ΕΚ σχετικά με την προτεινόμενη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ελλάδας στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης του ΟΤΕ κίνησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ΟΤΕ, πάντως, σε σημερινή του ανακοίνωση τονίζει ότι η απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Ε.Ε. δεν επηρεάζει καθόλου την ομαλή πορεία της εθελουσίας αποχώρησης του προσωπικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/02/08/1150834.htm .

Η Επιτροπή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι το ποσό των περίπου 360 εκατομμυρίων ευρώ που συνεισφέρει το Ελληνικό Κράτος μπορεί να υπερβαίνει το ποσό το οποίο είναι αναγκαίο για την ανακούφιση του ΟΤΕ από τις εικαζόμενες πρόσθετες δαπάνες που οφείλονται στο υψηλότερο εργατικό κόστος που συνεπάγεται το εξομοιούμενο με δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς των υπαλλήλων του ΟΤΕ. Η κίνηση έρευνας σε βάθος θα επιτρέψει στα ενδιαφερόμενα μέρη να σχολιάσουν τα μέτρα. Επίσης, δεν προδικάζει την τελική απόφαση της Επιτροπής.

Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Neelie Kroes, ανέφερε: «Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ των μέτρων που βοηθούν τους πρώην μονοπωλιακούς φορείς να προσαρμοσθούν σε ένα ελευθερωμένο περιβάλλον αγοράς, υπό τον όρο ότι τα μέτρα αυτά περιορίζονται σε αυτό που είναι αναγκαίο για τη δημιουργία μιας κατάστασης πραγματικής ισοτιμίας.»

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ε.Ε., μετά από συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων σχετικά με ένα πρόγραμμα εθελοντικής πρόωρης συνταξιοδότησης, η Ελλάδα κατοχύρωσε τα δικαιώματα που παρέχει ο νόμος στους υπαλλήλους του ΟΤΕ (δηλαδή άμεση καταβολή συντάξεων από το δημόσιο ταμείο συντάξεων ΤΑΠ-ΟΤΕ) και ρύθμισε τις υποχρεώσεις τόσο του ΟΤΕ όσο και του ελληνικού Δημοσίου όσον αφορά την κάλυψη των πρόσθετων δαπανών που θα αναλάβει το ταμείο εξαιτίας του προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης.

Το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης αφορά περίπου 5.500 υπαλλήλους (περίπου το ένα τρίτο του συνολικού προσωπικού του ΟΤΕ) και οι δαπάνες του ανέρχονται περίπου σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η Ελλάδα συνεισφέρει στις δαπάνες αυτές μεταβιβάζοντας στο ταμείο συντάξεων το 4% των μετοχών που κατέχει στον ΟΤΕ, συνολικής αξίας 360 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Το υπόλοιπο κόστος θα φέρει ο ΟΤΕ.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η χρηματοδοτική της συμβολή δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, ιδίως λόγω του ότι η συνεισφορά της απαλλάσσει τον ΟΤΕ μόνον από έκτακτες επιβαρύνσεις οφειλόμενες στο ειδικό καθεστώς στο οποίο υπάγονται οι υπάλληλοι του ΟΤΕ. Δεδομένου ότι οι υπάλληλοι του ΟΤΕ δεν μπορούν να απολυθούν λόγω της μονιμότητας της οποίας χαίρουν, ο ΟΤΕ κατήρτισε ένα πρόγραμμα εθελοντικής πρόωρης συνταξιοδότησης πολύ πιο δαπανηρό από τα αντίστοιχα προγράμματα απόλυσης του ιδιωτικού τομέα.

Η Επιτροπή, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, τρέφει αμφιβολίες ως προς το εάν η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ελλάδας στο εν λόγω πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης περιορίζεται στην ανακούφιση του ΟΤΕ από επιπλέον δαπάνες που αναλαμβάνει σε σύγκριση με άλλους φορείς που προσφέρουν προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης στους υπαλλήλους τους.

Πέραν αυτού, ο ΟΤΕ μπορεί να έχει επωφεληθεί και από άλλα πλεονεκτήματα, όπως απαλλαγή από εισφορές ανεργίας ή συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις, που εξουδετερώνουν τις εικαζόμενες επιπλέον επιβαρύνσεις. Ο ΟΤΕ μπορεί, επίσης, να αποκομίζει συμπληρωματικά οφέλη από την πρώην μονοπωλιακή του θέση, ιδίως όσον αφορά το δίκτυο σταθερών τηλεπικοινωνιών, καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα