Granarolo: Πρόταση συγχώνευσης με την Parmalat

Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2006 13:10

Η Parmalat SpA, η μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών της Ιταλίας και η μικρότερη ανταγωνίστριά της, Granarolo SpA, πρέπει να συγχωνευθούν για να δημιουργήσουν μία αρκετά μεγάλη εταιρεία, η οποία θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ξένες ομοειδείς της, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Granarolo, Luciano Sita.

«Ο συνδυασμός των δύο εταιρειών παραγωγής γάλακτος και γιαουρτιού, θα δημιουργήσει πολλές προοπτικές ανάπτυξης», είπε αργά χθες το βράδυ ο Sita, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μιλάνο. «Ακόμη σκεφτόμαστε το θέμα της συγχώνευσης και νομίζω πως και η Parmalat ενδέχεται να ενδιαφερθεί», συμπλήρωσε.

Η Lactalis, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τυριού της Ευρώπης, συμφώνησε τον περασμένο μήνα να αγοράσει την Galbani SpA, την κύρια ανταγωνίστριά της στην Ιταλία και να αποκτήσει σήματα, όπως τη μοτσαρέλα Santa Lucia. Μία συγχώνευση της Parmalat, οι μετοχές της οποίας άρχισαν και πάλι να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο από τον Οκτώβριο, μετά την πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2003, θα δημιουργήσει μια εταιρεία με συνολικές πωλήσεις περίπου 4,6 δισ. ευρώ (5,5 δισ. δολ.).

Ο εκπρόσωπος της Parmalat, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της, Enrico Bondi, επιδιώκει να πάρει κεφάλαια από τις τράπεζες και άλλους οικονομικούς οργανισμούς, που τη στήριξαν οικονομικά σε μία περίοδο που πρώην στελέχη της έκαναν οικονομικά εγκλήματα, που είχαν ως αποτέλεσμα τις απώλειες των οικονομιών, πλέον των 100.000 Ιταλών επενδυτών.

Οι μετοχές της Parmalat άρχισαν και πάλι να διαπραγματεύονται στις 6 Οκτωβρίου, 21 μήνες μετά την κατάρρευση της εταιρείας, τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στα ιταλικά χρονικά. Σήμερα, στις 9:26 π.μ. στο Μιλάνο, σημείωναν άνοδο 0,4%,φθάνοντας στα 2,26 ευρώ η μία. Οι μετοχές της σημείωσαν απώλειες 25% από την έναρξη της διαπραγμάτευσής τους το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ.

Η Granarolo, η οποία ελέγχεται από συνεταιρισμό γαλακτοπαραγωγών, ενδέχεται να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών της μέσω δημόσιας εγγραφής, τα επόμενα τρία ή τέσσσερα χρόνια, εάν δεν συγχωνευθεί με κάποια από τις ανταγωνίστριές της, κατέληξε ο Sita.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα