Κίνα: Μικρότερη η μείωση του εμπορικού πλεονάσματος

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2006 07:31

ΜΕΙΩΣΗ, μικρότερη απ'ό,τι αναμενόταν, σημείωσε το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας τον Ιανουάριο, καθώς οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.

Το πλεόνασμα μειώθηκε στα 9,5 δισ. δολ. από 11 δισ. δολ. που ήταν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας, στο Web site τους. Οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα ήταν 6,4 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 28% καθώς οι δραστηριότητες αυξήθηκαν για την εκπλήρωση των παραγγελιών εν όψει του εορτασμού του Νέου Ετους της Σελήνης.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 25%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2004. Τα στοιχεία για τους δύο πρώτους μήνες του έτους, συνήθως δεν είναι ακριβή αυτήν την περίοδο των εορτών, καθώς φέτος αυτές έπεσαν Ιανουάριο και το 2005 ήταν τον Φεβρουάριο.

Οι πωλήσεις στο εξωτερικό αυξήθηκαν στα 65 δισ. δολ. και οι εισαγωγές άγγιξαν τα 55,5 δισ. δολ., σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι εξαγωγές θα σημείωναν άνοδο 18% και οι εισαγωγές κατά 21%.

Το εμπορικό πλεόνασμα, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 12 δισ. δολ. τον Οκτώβριο.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα, σημείωσε αύξηση 25%, φθάνοντας στα 201,6 δισ. δολ. πέρυσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Πέρυσι, η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα ήταν 9,9% και η χώρα ξεπέρασε τη Βρετανία κατακτώντας την τέταρτη θέση, μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 28%, αποτελώντας περίπου το 40% της οικονομίας των 2,3 τρισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα