Οι ξένοι αυξάνουν την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα

Καθαρές τοποθετήσεις 4,2 δισ. ευρώ στο τετράμηνο
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019 12:22
UPD:12:27
REUTERS/JOHN SIBLEY

Σε νέες τοποθετήσεις ύψους 4,2 δισ. ευρώ προχώρησαν οι ξένοι επενδυτές στα ελληνικά ομολόγα και έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου στο πρώτο τετράμηνο του 2019.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, στο τετράμηνο καταγράφεται αύξηση 1,2 δισ. ευρώ στις άμεσες επενδύσεις κατοίκων του εξωτερικού και αύξηση 4,2 δισ. ευρώ στις τοποθετήσεις ξένων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει νέα πτώση 10 μονάδων βάσης, στο 2,38%. Παρά το γεγονός ότι και η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού κινείται κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το spread στο επιτόκιο των δύο έχει κλείσει στις 269 μονάδες βάσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του δεκαετούς έχει μειωθεί κατά 104 μονάδες βάσης μόνο τον τελευταίο μήνα, ενώ είναι μειωμένη κατά σχεδόν 200 μονάδες βάσης σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018. 

Η ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων ενθαρρύνει τον ΟΔΔΗΧ να κάνει φιλόδοξα σχέδια για την επομένη των εκλογών.  Τις εκδόσεις μικρών και μεγάλων οικονομιών ευνοεί τα μέγιστα ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο οι κεντρικές τράπεζες υπόσχονται νέες μειώσεις επιτοκίων και διατήρηση της εποχής του φθηνού δανεισμού.

Οι αποδόσεις συνολικά των κρατών μελών της Ευρωζώνης υποχωρούν σε ιστορικό ναδίρ, ενώ και τόσο του αμερικανικού δεκαετούς όσο και του αντίστοιχου ιαπωνικού κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα