Βραζιλία: Χαμηλότερη η αύξηση των λιανικών πωλήσεων

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2006 08:50

ΜΕ χαμηλότερο ρυθμό αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Βραζιλία, καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας, υστέρησε, αφού οι καταναλωτές ξόδεψαν τα μπόνους των Χριστουγέννων για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, από το να αγοράσουν καταναλωτικά αγαθά.

Οι λιανικές πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, τα μπακάλικα και τα εμπορικά καταστήματα, σημείωσαν αύξηση 4,3% τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λιγότερο από την αύξηση του 4,9% (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας. Εντεκα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα σημείωναν αύξηση 4,5%.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, πρόσθεσε 18% λιγότερες θέσεις εργασίας πέρυσι, κατά ένα μέρος εξ αιτίας των υψηλότερων επιτοκίων, που περιόρισαν την αύξηση της παραγωγής και των υπηρεσιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας της Βραζιλίας, Luiz Marinho, τον περασμένο μήνα. Η προοπτική της ανάκαμψης των πωλήσεων θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα οι εταιρείες θα αυξήσουν την απασχόληση, καθώς τα επιτόκια μειώνονται, σύμφωνα με τον αναλυτή Aurelio Almeida της Banco Itau Holding Financeira SA.

Ετησίως, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 4,76% το 2005, περίπου το ήμισυ της αύξησης 9,25% το 2004, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η Itau, η μεγαλύτερη τράπεζα της Βραζιλίας, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν περίπου 4% φέτος.

Οι λιανικές πωλήσεις – εποχιακώς προσαρμοσμένες – αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο 1,2%, έναντι του Νοεμβρίου και με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε εννέα μήνες.

Η ανάπτυξη της πώλησης τροφίμων, ποτών και καπνού στα σούπερ μάρκετ και τις υπεραγορές, υποχώρησαν 0,4% τον Δεκέμβριο από 2,4% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οικιακών συσκευών αυξήθηκαν 9,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι ανόδου 14,5% τον Νοέμβριο.

Ανοδικά κινήθηκε τον νόμισμα της χώρας, κατά 0,6%, φθάνοντας στα 2,1412 ρεάλ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 10:45 π.μ., ώρα Ν. Υόρκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα