ΟTE: Διευκρινίσεις για το κόστος εθελουσίας εξόδου

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2006 10:52

Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., σχετικά με άρθρα εφημερίδων που αναφέρονται στο κόστος της εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ, η διοίκηση του Οργανισμού ανακοίνωσε τα εξής:

«Στα αποτελέσματα του ΟΤΕ Γ΄ τριμήνου 2005 (κατά IFRS και US GAAP) χρεώθηκε ποσό 913 εκ. ευρώ για την κάλυψη του συνολικού κόστους της Β΄ φάσης της Εθελουσίας Εξόδου, που αφορούσε σε 4.890 υπαλλήλους. Είχαν επίσης χρεωθεί 25 εκ. ευρώ στα αποτελέσματα του Α΄ εξάμηνου για την κάλυψη του συνολικού κόστους της Α΄ φάσης της Εθελουσίας Εξόδου που αφορούσε σε 635 υπαλλήλους. Έτσι συνολικά στα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2005 έχουν χρεωθεί 938 εκ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους της αποχώρησης 5.525 υπαλλήλων. Η δημοσιευθείσα αναλογιστική μελέτη, που αναφέρεται στα άρθρα των εφημερίδων και αφορά στους 4.890 υπαλλήλους της Β' φάσης της Εθελούσιας Εξόδου, καταλήγει σε συνολικό κόστος (για τα Ασφαλιστικά Ταμεία μόνο) ύψους 697 εκ. ευρώ. Το ποσό που προκύπτει από την αναλογιστική μελέτη, ταυτίζεται με τα 913 εκ. ευρώ λογιστικού κόστους που χρεώθηκαν στα αποτελέσματα του ΟΤΕ, αφού προστεθούν τα ποσά που ακολουθούν, τα οποία ως εκ της φύσης της μελέτης δεν είχαν περιληφθεί.

-60 εκ. ευρώ που οφείλονται στα κίνητρα αποχώρησης που θα πληρώσει ο ΟΤΕ και δεν αφορούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία

-103 εκ. ευρώ που οφείλονται στο λογιστικό κόστος των εφάπαξ που θα πληρώσει ο ΟΤΕ στους υπαλλήλους που αποχωρούν και δεν αφορούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Σημειώνεται ότι η συνολική ταμειακή εκροή του ΟΤΕ για την πληρωμή των εφάπαξ θα είναι 240 εκ. ευρώ, όμως στα αποτελέσματα προηγούμενων χρήσεων έχουν ήδη χρεωθεί (σύμφωνα με τις φορολογικές διατάξεις) 137 εκ. ευρώ.

-53 εκ. ευρώ που οφείλονται σε διαφορετικές παραδοχές σχετικά με την θνησιμότητα των υπαλλήλων, τον ρυθμό αύξησης των συντάξεων και το προεξοφλητικό επιτόκιο μεταξύ αναλογιστικής μελέτης και κόστους όπως υπολογίστηκε από τον ΟΤΕ.

Αθροίζοντας τα παραπάνω καταλήγουμε στο λογιστικό κόστος των 913 εκ. ευρώ για την Β΄φάση του προγράμματος Εθελούσιας Εξόδου. Σε αυτό προσθέτουμε 25 εκ. ευρώ για την Α΄φάση του προγράμματος και φτάνουμε στο τελικό λογιστικό κόστος των 938 εκ. ευρώ. Η συνολική δε ταμειακή εκροή του ΟΤΕ για το πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου θα φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ συνολικά, και απαρτίζεται από την άθροιση του λογιστικού κόστους που αναλύσαμε προηγουμένως, της διαφοράς των εφάπαξ και της διαφοράς που οφείλεται στο γεγονός ότι οι ταμειακές ροές δεν προεξοφλούνται».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ
  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα