Ινδονησία: Ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2006 11:03

ΜΕ τον χαμηλότερο ρυθμό, μέσα σε έξι τρίμηνα, αναπτύχθηκε η οικονομία της Ινδονησίας, το τελευταίο τρίμηνο του 2005, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού, περιόρισε τις δαπάνες των καταναλωτών.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αναπτύχθηκε 4,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την ανάπτυξή της κατά 5,6% (αναθεωρημένα στοιχεία) το τρίο τρίμηνο, σύμφωνα με τον διευθυντή της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, Choiril Maksum. Κατά μέσον όρο, 13 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη θα είχε ρυθμό 4,2%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού έξι φορές από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών και στο 12,75%, για να περιορίσει τον πληθωρισμό, μετά τον διπλασιασμό των τιμών των καυσίμων από την κυβέρνηση, βοηθώντας παράλληλα το νόμισμα της χώρας, τη ρουπία, να ανακάμψει από τα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, όπου υποχώρησε στις 30 Αυγούστου. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού, ανάγκασε τους καταναλωτές να καθυστερήσουν την αγορά αγαθών, συμπεριλαμβανομένων μοτοσικλετών, αυτοκινήτων και κατοικιών.

Η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνθηκε στο 5,6% πέρυσι, από το 5,1% το 2004. Ο Maksum είπε ότι το ΑΕΠ μιεώθηκε 2,2% το τέταρτο τρίμηνο από το τρίτο, μετά τη υποχώρησή του νωρίτερα στο 2,8%.

Η ιδιωτική κατανάλωση της Ινδονησίας αυξήθηκε 4,2% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λιγότερο από την αύξηση 4,4% που σημείωσε το προηγούμενο τρίμηνο. Η βιομηχανία αναπτύχθηκε 2,9% το τρίμηνο έως και τις 31 Δεκεμβρίου, μετά από άνοδο 5,6% το τρίτο τρίμηνο.

Η εσωτερική κατανάλωση, αποτελεί περίπου το 70% του ΑΕΠ στην Ινδονησία, όπου 40 εκατ. άνθρωποι ζουν με περίπου 40 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ ημερησίως. Η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού οδήγησε στην υποχώρηση 9,3% της ζήτησης για δάνεια το τελευταίο τρίμηνο του 2005, μετά την αύξησή της κατά 65% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα