Ράλι διαρκείας στις αγορές ομολόγων - Νέο ιστορικό ναδίρ για το ελληνικό 10ετές

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 18:04
UPD:19:34
shutterstock

Με τις κεντρικές τράπεζες να στέλνουν ξεκάθαρο «σήμα» ότι έρχεται μια νέα εποχή χαμηλών επιτοκίων και τις ευρύτερες ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας να μένουν σταθερά στο προσκήνιο, συνεχίζεται αμείωτο το ράλι των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί ακόμη πιο βαθιά κάτω από το μηδέν και ολοένα και περισσότερες χώρες-μέλη να μπαίνουν στο «κλαμπ» των αρνητικών επιτοκίων. Νέο ιστορικό χαμηλό και για το ελληνικό 10ετές, με την απόδοση στο 2,49%, υποχωρώντας κατά 20 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου έκλεισε μέσα σε μία συνεδρίαση κατά 16 μονάδες, στις 280 μονάδες βάσης.

Το ράλι μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την προκήρυξη της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στις 7 Ιουλίου, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις των κεντρικών τραπεζών για νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, αλλά και τη διαρκή αναζήτηση των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων, κρατούν το ελληνικό κρατικό χρέος σταθερά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ιδιαίτερα αυξημένος, στα 72 εκατ. ευρώ.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό, στο -0,326%, ενώ για πρώτη φορά η απόδοση του γαλλικού 10ετούς έπεσε για πρώτη φορά στα χρονικά κάτω του μηδενός, στο -0,002%. Το «Nτράγκι effect» -δηλαδή οι δεσμεύσεις του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ για πρόσθετα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης- οδήγησαν τις αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2017.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα