Απαισιοδοξία και Ντράγκι φέρνουν... πάρτι στα ομόλογα

Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 14:13
UPD:15:45
REUTERS/LUCAS JACKSON

Με τις προσδοκίες των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σε χαμηλά δεκαετίας και τις κεντρικές τράπεζες να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων και άλλα μέτρα χαλάρωσης, τα ομόλογα αναδεικνύνονται στον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή της αγοράς. Το κόστος δανεισμού μικρών και μεγάλων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υποχωρεί σε άνευ προηγουμένου επίπεδα. 

Στην ΗΔΑΤ το ράλι δεν έχει τέλος για τις τιμές των ελληνικών τίτλων, ενώ οι αποδόσεις βυθίζονται σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει κάνει σήμερα βουτιά 19 μονάδων βάσης ή 7,54% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, στο νέο ιστορικό ναδίρ του 2,51%. Εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα σπάσει προς τα κάτω και το φράγμα του 2,5%, αφού δεν είναι μόνο το διεθνές περιβάλλον, που δίνει ώθηση στους ελληνικούς τίτλους. 

Η όρεξη για ελληνικά ομόλογα έχει ανοίξει για τα καλά από τότε, που προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, με τους επενδυτικούς οίκους να προβλέπουν ότι η κάλπη θα οδηγήσει σε μία νέα κυβέρνηση πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Όπως εξηγούν ειδικοί τα ελληνικά ομόλογα παρουσιάζουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Παράλληλα με την ασφάλεια εξακολουθούν να προσφέρουν εξαιρετικά ελκυστικές αποδόσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα της Ευρωζώνης. 

Σήμερα οι προβολείς πέφτουν όμως στο σύνολο των ευρωπαϊκών ομολόγων. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς διολίσθησε για πρώτη φορά στα χρονικά, στο -0,30%. Το spread στην απόδοση ελληνικών- γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται έτσι στις 287 μονάδες βάσης. Θεαματικό το ράλι και των ιταλικών τίτλων. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς κάνει βουτιά 14 μονάδων βάσης, στο 2,14%. Στο  νέο ιστορικό ναδίρ του -0,44%, με πτώση εννέα μονάδων βάσης, διαμορφώνεται η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς. Στο 0,56%, μειωμένη κατά οχτώ μονάδες βάσης και η απόδοση του πορτογαλικού δεκαετούς. Σε αρνητικό έδαφος κινείται εκείνη των ολλανδικών ομολόγων

Τη δραματική πτώση στο κόστος δανεισμού συνολικά των χωρών του ευρώ πυροδότησε ησημερινή διαβεβαίωση του Μάριο Ντράγκι ότι εάν ο πληθωρισμός δεν ανακάμψει, η ΕΚΤ θα προβεί σε νέα χαλάρωση. Όπως είπε υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για αγορές ενεργητικού, ενώ στο οπλοστάσιο της κεντρικής τράπεζας παραμένει και η μείωση των επιτοκίων. Οι επισημάνσεις του Ντράγκι έδωσαν ώθηση και στις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ πυροδότησαν βουτιά του ευρώ στο 1,1191 δολάριο. Μάλιστα λίγο μετά την ομιλία του Ιταλού επικεφαλής της ΕΚΤ ήρθαν και τα στοιχεία της Eurostat να επιβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ μακριά από το στόχο. 

Έρευνα της Bank of America Merill Lynch έδειξε ότι καθώς η απαισιοδοξία χτυπάει κόκκινο οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα, αλλά και στο ρευστό και περιορίζουν την έκθεσή τους σε μετοχές. Στις ευρωπαϊκές μετοχές ωστόσο στήριγμα προσφέρει το φθηνό ευρώ, αφού αναμένεται να ενισχύσει εκείνες με ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα. 

naftemporiki.gr 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα